21.2.2020. 14:15
0
Odgođeno suđenje Veljku Papiću, optuženom za ratni zločin na području Sarajeva
U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je, usljed nedolaska braniteljice optuženog, odgođeno suđenje Veljku Papiću koji se tereti za ratni zločin počinjen na području Sarajeva. Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 27. mart.

Naime, Papićeva braniteljica, advokatica Zorana Ćarkić je podneskom od 20. februara zatražila odgodu pretresa za drugu polovinu marta, navodeći kako je zbog bolesti spriječena pristupiti i nije u mogućnosti odazvati se pozivu Suda. 

Referirajući se u vezi s tim, predsjedavajuća Sudskog vijeća kazala je kako se radi o neprofesionalnom ponašanju, navodeći kako braniteljica Sudu nalaže odgodu bez ikakve medicinske dokumentacije.

Dodala je da će biti zatraženo da advokatica Ćarkić u određenom roku dostavi dokaze za odlaganje pretresa, nakon čije će ocjene Sud, eventualno, donijeti rješenje o njenom kažnjavanju.

Optužnica Papića tereti za ratni zločin protiv civila (član 142. KZ bivše SFRJ), počinjen u sarajevskim naseljima Kovačići i Grbavica od 1992. do 1994. godine.

Prema tužbenim navodima, Papić je kao komandir jedinice u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), nečovječno postupao i maltretirao civile, te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad, izlažući ih životnoj opasnosti.

Optužnica protiv Papića potvrđena je početkom januara, 2015. godine, a suđenje u tom predmetu počelo je 3. marta iste godine.

Inače, ovo suđenje ulazi u završnicu, te je, kako je saopćeno, preostalo još da se optuženi u svojstvu svjedoka unakrsno ispita, kao i da se sasluša jedan svjedok, odnosno ulože određeni materijalni dokazi, nakon čega bi se pristupilo završnim riječima strana u postupku.   

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.