24.2.2020. 13:40
0
Općini Neum dm uručio donaciju za čišćenje neumskog podmorja
U okviru društveno odgovorene inicijative {ZAJEDNO} za bolje sutra, koju je kompanija dm pokrenula s ciljem očuvanja, uređenja i zaštite okoliša, Općini Neum danas je uručena donacija za podršku projektu „Čišćenje neumskog podmorja“.

Naime, jedini izlaz Bosne i Hercegovine na Jadransko more, akvatorij neumskoga zaljeva izložen je kontinuiranoj opasnosti od zagađenja, osobito u vrijeme ljetne turističke sezone, kada dolazi do pojačanog stvaranja otpada, što iziskuje velike napore općine u očuvanju i zaštiti njegove prirodne ljepote i biološke raznolikosti.

Uz aktivnosti čišćenja podmorja od zaostalog, mahom plastičnog otpada, angažmanom posebno obučenih ronilaca, projektom se želi apelirati na važnost odgovornog ponašanja prema okolišu te značaju zaštite ribljeg fonda i drugih životinjskih vrsta u zaljevu Neum – Klek.

U općinskim prostorijama ček donacije u iznosu od 2.975 KM načelniku Općine Neum, Živku Matuško, uručila je Kristina Đandara iz dm-a, koja je tom prilikom izjavila: 

„Ovo je jedan od ukupno šest ekoloških projekata koji se realizuju širom BiH uz podršku dm-a, gdje je naša namjera pomoći lokalnim zajednicama da učine korak više ka očuvanju okoliša i prirodnih resursa. Svjesni smo da čisto more i čist okoliš unapređuje turističku ponudu, ali i život lokalnog stanovništva. Stoga nam je drago što već danas startaju aktivnosti kojima će se Neum pripremiti za narednu turističku sezonu. Eko akcija čišćenja neumskog podmorja, zahvaljujući predanosti neumskih ronioca, već je tradicija, kojom se javnosti apelira da otpadu u moru nije mjesto, što joj daje dodatnu vrijednost“.

Današnjom donacijom ozvaničen je početak realizacije projekta koji podrazumijeva nekoliko faza: od analize postojećeg stanja i čišćenja podmorja u zaljevu Neum-Klek, prevoza otpada na kopno i odvoza na komunalnu deponiju, do postavljanja kanti za smeće u priobalnom pojasu. 

„Važnost očuvanja pozitivnih i ekoloških vrijednosti nadilazi okvire naše lokalne zajednice, te zahtjeva uključivanje svih zainteresiranih aktera. Stoga nam je izuzetno drago što je dm prepoznao naše želje i htijenje, jer realizacija ovakvih projekata je teška bez podrške društveno odgovornih poduzeća. U suradnji s dm-om lakše nam je koračati do zajedničkog cilja, a to je povećanje svijesti o važnosti brige o okolišu i životnoj sredini. Čisto morsko podmorje je uvjet za uspješnu ljetnu turističku sezonu“, poručio je načelnik Općine Neum, Živko Matuško.

Podsjetio je i kako na zagađenje u neumskom podmorju veliku ulogu ima i rijeka Neretva iz koje, za vrijeme maestrala, u neumski akvatorij dolazi različit otpad. Tako se iz njega u svega nekoliko sati eko akcije izvuče velika količina raznog otpada: automobilskih guma, velika količina sekundarnih sirovina ali najviše plastičnih i staklenih boca, limenki i ostalih ambalažnih otpadaka.


Nakon uručenja donacija za projekte iz Trebinja, Mostara, Lukavca, Banje Luke i Neuma, dm će u narednom periodu uručiti još jednu donaciju namijenjenu za podršku u realizaciji ekološkog projekta „Tu živim – to cijenim“ Planinarskog društva „Koprivnica Bugojno”.

 
donacijadm
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.