12.3.2020. 15:15
0
Sutra završne riječi u slučaju Sanjin Sefić, porodice Agić i Malkoč strahuju od nove odgode
U petak, 13. marta u 10 sati na Kantonalnom sudu u Sarajevu bit će iznesene završne riječi u ponovljenom postupku protiv Sanjina Sefića koji se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale studentice Selma Agić i Edita Malkoč.

Završne riječi trebale su najprije biti iznese 15. januara, a potom 26. februara, ali su oba puta prolongirane na zahtjev Sefićevog advokata, Kerima Čelika, koji je tražio odgodu za pripremu. Tužiteljica u predmetu Jasminka Knežević bila je spremna oba puta iznijeti završnu riječ, a za Sefića će biti zatražena maksimalna kazna. 

Na prošlom ročištu obratio se i sam optuženi Sanjin Sefić uz oštro protivljenje advokata Čelika. 

„Svima se žuri da se ovo završi do 15. aprila. Ne morate me pustiti ali i meni je u interesu da se samo dokaže istina kako je bilo“, kazao je Sefić na šta je sudija Igor Todorović kazao da je svima u cilju istina. 

Neformalna grupa studentica psihologije u otvorenom pismu se pita da li će i sutra biti još jedna odgoda. 

"Zakon o krivičnom postupku FBiH nalaže da ako u roku od devet mjeseci bude izrečena drugostepena odluka kojom se prvostepena presuda ukida, pritvor može trajati najduže još jednu godinu od izricanja drugostepene odluke. U ovom slučaju, drugostepena odluka kojom je ukinuta prvostepena presuda Sanjinu Sefiću izrečena je 15. aprila 2019. - što znači da ako se završne riječi nastave odgađati, a posljedično i presuda - Sanjin Sefić bi mogao biti pušten iz pritvora 15. aprila.

Podsjećamo da je prvostepeni proces počeo prije više od tri godine - 21. marta 2017. godine, od kada su brojna ročišta odgađana, a porodice Selme Agić i Edite Malkoč svaki put su dolazili iz Bugojna i Bosanske Krupe u Sarajevo, nerijetko da bi im nakon pet minuta bilo saopšteno da se ročište odgađa. Podsjećamo i da su troškovi sudskih ročišta finansijska odgovornost poreznih obveznika - građana i građanki Bosne i Hercegovine, a da porodice duže od tri godine svaki put same finansiraju dolazak u Sarajevo, iščekujući pravdu za svoje ubijene kćerke", navode u pismu studentice. 

Amir Agić, otac stradale Selme Agić kazao je za NAP da je Sefić mogao okončati ovaj slučaj da je priznao šta je uradio. 

"Nema nijednog razloga da se ne okonča sutra ovo suđenje. Ali s obzirom da je već dva puta ogođeno strahujem da se sutra ne desi nešto što zbog čega bi ponovo bilo otkazano", kazao je Agić za NAP.  

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.