12.3.2020. 18:40
0
Vlada HNK: Građanima FBiH preporučeno da ne dolaze u HNK ako su bili u rizičnim zemljama
Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne brige HNK održao je danas sastanak na kojem je, s ciljem daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, u skladu s naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, donio nove naredbe.

Obustavlja se nastava u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području HNK, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove zapovijedi.

Obustavlja se rad dječjih vrtića na području Kantonau trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe.

Obustavlja se održavanje svih kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području Hercegovačko-neretvanskog jantona, u trajanju od najmanje 15 dana, računajući od dana donošenja ove naredbe.

Svima koji žive u HNK preporuča se da se, s ciljem zaštite zdravlja i zaštite javnog zdravlja građana, striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno Kriznog štaba resornog kantonalnog Ministarstva, kao i Zavoda za javno zdravstvo  Federacije BiH i Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, studentima na  visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području HNK, kao i nastavnom osoblju  preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima, te drugim mjestima javnog okupljanja. Za provedbu  ove preporuke odgovorni su roditelji odnosno zakonski zastupnici maloljetnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike, studente, kao i nastavno osoblje navedena je osobna odgovornost.

Svim građanima HNKkao i stranim državljanima koji trenutno borave u ovom kantonu preporučuje se da izbjegavaju bespotrebno kretanje po kafićima, restoranima, sportskim objektima,  te drugim mjestima javnog okupljanja.

Građanima Federacije BiH na području HNK, a koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) preporučuje se da ne dolaze u Hercegovačko-neretvanski kanton, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanjem epidemiološkog stanja u Kantonu.

Preporučuje se građanima HNKda ne putujuizvan BiH, a nikako u zemlje pogođene novim koronavirusom.

Svim osobama kojima je izrečena mjera radi sprječavanja širenja novog koronavirusa (COVID-19)  u skladu s Zakonom o zaštiti građana od zaraznih bolesti („Službene novine F BiH“ broj: 29/05), od strane nadležnih sanitarnih inspektora, nalaže se striktno pridržavanje mjera u predviđenom trajanju pod prijetnjom prekršajne  i kaznene odgovornosti.

Istaknuto je, također, kako su u posljednja 24 sata, na COVID-19 testirana tri građanina HNŽ, a dobiveni nalazi su negativni.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.