13.3.2020. 17:46
0
Ministarstvo: Zdravlje bh. građana u ovom trenutku prioritet svih prioriteta
Proglašena pandemija koronavirusa kao i prisustvo virusa u Bosni i Hercegovini nije niti smije biti političko pitanje, nego je zdravstveni problem na čijem rješavaju sve instance treba da rade prema najvišim profesionalnim standardima za dobrobit građana.

Istaknuto je to danas iz Ministarstva civilnih poslova BiH koje od prvih informacija o pojavi koronavirusa Covid-19 u Kini do sada kada su prvi slučajevi zaraze zabilježeni i u BiH svakodnevno radi na rješavanju tog globalnog zdravstvenog problema u skladu s ovlastima.

U saopćenju su podsjetili na nadležnosti Ministarstva civilnih poslova u oblasti zdravstva koje podrazumijevaju utvrđivanje temeljnih principa koordinacije aktivnosti, usklađivanja planova entitetskih tijela vlasti i definiranje strategije na međunarodnom planu.

Stoga je to Ministarstvo organiziralo dvije konferencije za oblast zdravstva u BiH gdje su razmijenjena iskustva o poduzetim mjerama i planiranim aktivnostima.

Drugi sastanak je održan u proširenom sastavu uz prisustvo ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, direktora Granične policije BiH Zorana Galića i direktora Ureda Svjetske zdravstvene organizacije.

Održan je i odvojeni sastanak s direktorom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH kada su razmijenjene informacije o koronavirusu i neophodnim mjerama za preveniranje tog virusa u BiH.

Kontinuirano se koordiniraju i mjere pojačanog zdravstvenog nadzora i prati njihova realizacija s posebnim akcentom na granične prijelaze u BiH.

Na vanrednoj sjednici Vijeća ministara održanoj  5. marta usvojen je Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o poduzetim mjerama u BiH u vezi sa zaustavljanjem pojave virusa i suzbijanjem širenja zarazne bolesti prouzročene koronavirusom.

Također, organizirane su i tri video konferencije o toj tematici, a na jednoj su stručnjaci iz Narodsne Republike Kine podijelili iskustva i znanja o preveniranju i liječenju koronavirusa s ekspertima iz oblasti javnog zdravlja iz zemalja 17+1.

Drugu konferenciju je organizirala Ambasada Republike Hrvatske u BiH za sve ambasadore u BiH, predstavnike Ministarstvo civilnih poslova BiH, nadležnih ministarstava, Granične policije BiH i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a poseban akcent stavljen je na mogućnost proglašenja vanrednog stanja.

Treću video konferenciju organizirao je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Hans Kluge s ministrima zdravstva zemalja zapadnog Balkana o temi približavanja zdravstvenih sistema zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije, a na konferenciji učestvuje ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević.

Također, uvedene su i mjere potpune zabrane ulaska u BiH osobama koje dolaze iz najrizičnijih zemalja podjednako kao i mjere samoizolacije.

Ministarstvo civilnih poslova BiH svakodnevno usaglašava i koordinira mjere koje se poduzimaju na entitetskim nivoima kao i u Distriktu Brčko.

Građanima se svakodnevno skreće pažnja na poštivanje svih propisanih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje, zdravlje najbližih i ostalih građana BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH će i dalje, na isti način kao i do sada, odgovorno i predano, u skladu s nadležnostima poduzimati mjere, koordinirati aktivnosti, nastojati povećati komunikacijski nivo i iznad svega brinuti isključivo o građanima BiH, saopćeno je.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.