18.3.2020. 15:29
0
Znači li današnja izjava Fahrudina Radončića da će se u šatorima na granici miješati i bolesni i zdravi ljudi koji ulaze u BiH?!
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je danas u Sarajevu da će se BiH po mišljenju stručnjaka s pravom dimenzijom krize koronavirusa suočiti tek za 15-ak dana.

Nakon sjednice Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje kojim predsjedava, Radončić je rekao da se boji da će broj zaraženih u BiH biti vrlo velik kao i u drugim zemljama, uz stopu smrtnosti o kojoj nije želio licitirati.

Istakao je da su slučajevi bolnice u Mostaru i graničara koji je primio mito da propusti putnike u BiH tragične greške čije ćemo posljedice tek osjetiti, te je pozdravio reakciju tužilaštava u oba slučaja.

- Apelujem na građane da smanje svoje socijalne kontekte i da se manje kreću kako bi smanjili mogućnost zaraze na minimum - poručio je Radončić.

Najavio je da će biti održani sastanci s predstavnicima bh. farmaceutskih kompanija na kojim će biti govora o povećanju proizvodnje zaštitnih maski i druge opreme, a Vijeću ministara će biti predložene izmjene zakona jer se moraju pooštriti procedure ulaska i izlaska iz BiH.

- Javnost treba znati da se suočavamo s neprijateljem koji je nevidljiv ali veoma smrtonosan, bez želje da stvaramo paniku, jer stručnjaci ističu da niko nema komociju da misli da ga se ova situacija ne tiče - rekao je Radončić.

Dodao je da će predložiti Vijeću ministara obustavljanje željezničkog putničkog saobraćaja dok će teretni biti dozvoljen, te tražiti da državni zatvor koji je skoro spreman za upotrebu bude pretvoren u izolatorij, kao i eventualno neke kasarne.

- Želimo obeshrabriti sve koji namjeravaju ući u BiH jer će morati provesti 14 dana u karantinu u šatoru u najgorim mogućim uslovima, budući da nemamo vremena ulagati finansijske i ljudske resurse za neodgovorne osobe koje se sada pokušavaju vratiti - naveo je Radončić.

Potcrtao je da poseban prioritet predstavlja sklanjanje migranata s ulica i ograničenje njihovog kretanja.

Prethodno je zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Zoran Tešanović najavio je da će uskoro biti isporučen set laboratorijske opreme za detekciju koronavirusa Kliničkom centru u Banjoj Luci, te da će isti set biti osiguran za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Pojasnio je da se radi o najnovijoj tehnologiji koja omogućuje testiranje oko 100 pacijenata dnevno.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.