27.3.2020. 21:55
7
Ispovijest djece preminule žene iz Hrasnice: Majka mi je umrla na rukama na stepenicama, poslali su samo vozača Hitne pomoći, kucala sam mu na prozor i govorila da mi majka ne diše
Prije nekoliko dana je preminula žena u Sarajevu za koju se ispostavilo kasnije, nakon testiranja, da je bila zaražena koronavirusom.

Ta žena je, ispostavit će se kasnije, imala jako ozbiljne simptome koronavirusa i bila je danima u teškom zdravstvenom stanju.

Face TV je večeras prva ekskluzivno objavila ovu priču, tačnije razgovor sa djecom rahmetli Advije Kanlić, žene koja je preminula od koronavirusa.

Sin žene koja je preminula je rekao kako su epidemiolozi stigli u njihovu kuću i kako su samo testirali njegovu sestru Ehlimanu, dok su odbili da testiraju ostale članove porodice, te su dodali da oni nemaju simptome koronavirusa.

"Moja majka nije radila od 13. marta. Niko od nas dvije nije putovao, niti je bio izvan Sarajeva, niti smo radile. Moja majka ne ide na posao od ponedjeljka, jer je imala visoku temperaturu, tako je bilo do srijede. U srijedu navečer je počela gubiti dah, ja sam nazvala Hitnu pomoć i oni su mi samo rekli da skidam temperaturu i da se javim svom porodičnom doktoru. U petak je tek primljena u ambulantu, svi smo zvali prije toga, domove zdravlja na Ilidži i Hrasnici i zvali smo epidemiologe u Sarajevu. Govorili su nam da nema epidemiološke slike jer nismo napuštali granice BiH, unatoč svim simptomima koje je moja majka imala", rekla je kćerka rahm. Advije za Face TV.

"U srijedu navečer smo prvi put zvali da obavijestimo o temperaturi i ostalim sipmtomima. Po medijima se govori da su dolazili u stan, to nije tačno. Ona je primljena tek u petak u Dom zdravlja u Hrasnici i nije pregledana, samo je ispričala šta se dešavalo i onda su je opet vratili kući. Gubila je dah, apetit, nismo joj mogli skinuti temperaturu. Rekli su mi da ne primaju nikoga ko ima visoku temperaturu, kad smo ih ponovo zvali. U nedjelju su joj opet samo preslušali pluća u hitnoj, rekli su da je puna bronhija, promijenili su joj antibiotik i opet je vraćena doma, sa pretpostavkom da skida temperaturu sa voltarenom. U ponedjeljak su je primili u Dom zdravlja u Hrasnici, lično sam je ja odvela u ambulantu, dali su joj injekciju voltaren i infuziju. Opet je vraćena doma i rečeno joj je da se javi u utorak ako joj ne bude bolje. Majka me u utorak budi i kaže mi da ne može da ode do toaleta. Vidjela sam da su joj ruke i noge pomodrile i da ne može sama do toaleta. Ja sam u tom strahu odmah nazvala ambulantu u Hrasnici da bilo ko dođe po nju, da je pregledaju. Oni su rekli: 'Mi ne možemo nikoga poslati, vi nju morate dovesti ovdje'. Rekla sam im da živim sama i da živimo na trećem spratu i da je ne mogu sama svesti. Onda su mi rekli da zovnem nekoga od komšija", kaže Ehlimana, kćerka preminule žene.

"Iz ambulante su me potom zvali da stižu kola Hitne pomoći samo sa vozačem. Niko od doktora nije došao. Pokušala sam da mamu svedem niz stepenice sa komšijom, a onda je ona stigla do pola stepenica, sjela je i počela buncati. Izgubila je svijest. Odgovorno tvrdim da je ona meni umrla ovdje na stepenicama. Poslije toga, vozač je samo donio neku stolicu, ubacio me samu sa njom u kola Hitne pomoći, provjerava sam joj puls. Kucala sam čovjeku na prozor i govorila da moja majka ne diše, pokušava sam da joj masiram srce, nisam znala šta da radim. Stigli smo na Ilidžu, pokušali su da je reanimiraju i to je sva priča", kaže Ehlimana o cijeloj ovoj situaciji za Face TV.

Djeca preminule žene kažu da je mnogo laži napisano u medijima o svemu, da su čekali da se sve smiri, te su odlučili da sada kažu šta se, zaista, događalo. 

Niko od ljudi nije testiran osim Ehlimane, kćerke preminule žene. Niko od ostataka porodice, niti ostalih firmi u kojima je radila spomenuta žena, i u kojima radi njena kćerka.

"Smrt moje majke su doveli do vrhunca jer nisu željeli da je testiraju. Mi kao porodica smo učinili sve. Moja majka je mene kao sina zamolila da joj ne dolazim u posjetu i da joj ne dovodim unuka koji joj je bio najveća uzdanica. Nije željela da se to širi. Po meni, najveća je greška što su slučaj moje majke tretirali na osnovu te neke epidemiološke slike, a zanemarili su sve simptome koje je moja majka imala, od temperature, kašlja, osipa, gubitka apetita. Sve su to zanemarili na osnovu toga da ona nije imala kontakt s bilo kim", rekao je sin preminule Advije za Face TV.

7
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.