30.3.2020. 8:14
0
Od Vlade KS se očekuje mnogo: Kao najbogatiiji kanton dužni su hitno pomoći privrednicima
U Vladi Kantona Sarajevo kako je najavljeno danas će biti organiziran sastanak sa sindikatima i načelnicima općina, kao i sa predstavnicima federalnog nivoa vlasti, kako bi se iznašla najbolja rješenja za privredu i radnike u Kantonu Sarajevo.

Jučer je bilo i riječi o oslobađanju od plaćanja poreza na dobit za 2019. godinu, ali i zaključeno da se u konkretnom slučaju radi o nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Ključni zaključak donesen jučer jeste da će Vlada Kantona Sarajevo do 31. marta donijeti kratkoročni set mjera pomoći privredi u cilju očuvanja radnih mjesta. On će podrazumijevati pomoć pravnim subjektima koji su pogođeni mjerama zabrane obavljanja djelatnosti iz oblasti turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva, prijevoza putnika, trgovine i slično, a posebno onima koji prema klasifikaciji djelatnosti obavljaju pretežitu djelatnost koja je obuhvaćena mjerama zabrane.

O Kantona Sarajeva koji je najbogatiji u Federaciji očekuje se mnogo kada je riječ o pomoći privrednim subjektima. Vlada Kantona Sarajevo zatražila je i donacije od građana za borbu protiv koronavirusa, a što je u javnosti izazvalo ogorčenje i podsmjeh.

Mnogobrojne su reakcije uslijedile, a većina ih se odnosila na analizu sadašnjih budžeta i činjenicu da novaca ima.

„Iz budžeta kantona, grada i šest općina u Kantonu Sarajevo prema posljednjim podacima na godišnjem nivou za političke partije izdvojeno je 2,45 miliona KM. Nije ni čudo što nemamo respiratora, opreme i lijekova. A, traže pomoć. Malo sutra“, naveo je Almir Terzić, analitičar i novinar.

Inače, u Srednjobosanskom kantonu iz budžeta kantona i četiri općine izdvojeno 1,4 miliona KM, u Tuzlanskog kantonu iz budžeta kantona i dvije općine 935 hiljada KM, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu iz budžeta kantona i tri općine izdvojeno 825 hiljada KM, u Unsko-sanskom kantonu iz budžeta kantona i tri općine izdvojeno je 600 hiljada KM.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.