30.3.2020. 9:10
0
U Ušivku nema mjesta, u Blažuju smješteno 2.005 migranata i prave se dodatni kapaciteti
Prošle sedmice sa ulica Sarajeva i privatnog smještaja u kampove Ušivak i Blažuj prebačeno je nekoliko stotina migranata. U Ušivku su trenutno 862 migranta što je i maksimalni kapacitet.

Akciju sprovode pripadnici MUP KS i Službe za poslove sa strancima, a shodno naredbi vlasti u cilju spriečavanja širenja koronavirusa. Migranti koji su smješteni u prihvatne centre ne mogu izlaziti izvan kruga centra što osiguravaju pripadnici Uprave policije MUP KS.

Iako su građani pozvani da policiji javljaju ukoliko imaju saznanja o većim grupama migranata u privatnom smještaju ili napuštenim objektima gdje vrlo često borave, problem je što u prihvatnim centrima nema više mjesta. To je za Patriju jučer potvrđeno iz PS Ilidža kada je upućena jedna prijava o većoj grupi migranata koji borave u privatnoj kući na području Ilidže.

Kako nam je rečeno trenutno su zaustavljene aktivnosti izmještanja migranata.

Dražen Rozić koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) potvrdio je u razgovoru za Patriju da je privremeno zaustavljen prijem migranata u centar Blažuj, ali da se već završavaju radovi na proširenju kapaciteta. 

„Očekujemo u ovih dan dva da se pripreme kreveti i madraci. Već od sutra bi trebalo da imamo još kapaciteta i mi očekujemo da bi to moglo biti još oko 400 migranata. Problem je što i naši dobavljači imaju poteškoće sa transportom u ovoj situaciji“, kazao je Rozić.

Potvrdio je da je u Blažuju trenutno smješteno 2.005 migranata te su svi medicinski pregledani. 


(Patria)

Migranti
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.