8.4.2020. 22:04
0
Zakonsko usklađivanje i spinovi: Hoće li aprilske penzije u FBiH biti umanjene?
Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje bi u skladu sa zakonom, 15. aprila trebao objaviti za koji iznos će biti povećane penzije-mirovine u Federaciji, po osnovu usklađivanja sa rastom potrošačkih cijena i bruto društvenog proizvoda.

Ipak, čini se da do toga neće doći, u slučaju da bude usvojen Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je predložila Vlada Federacije u čijem se prijedlogu, između ostalog, navodi: Obaveza usklađivanja penzija, invalidnina, drugih socijalnih davanja i plaća neće se vršiti u 2020. godini.

Premijer Fadil Novalić je u jednoj od posljednjih izjava istakao kako je "nedopustivo  da iko traži smanjenje penzija i invalidnina kako bi se uštedio novac i preusmjerio drugdje", a sve u svrhu skretanja pažnje sa činjenice da će se kriza u privredi rješavati preko penzionerskih budžeta, piše Žurnal info. 

Prema navodima Žurnala Novalić bijes naraoda pokušava umjeriti na Udruženje poslodavaca, kao navodnih zagovornika uštede putem umanjenja penzija i drugih socijalnih davanja.  

“Penzioneri su preuzeli već dovoljan dio tereta krize time što im nismo u prilici povećati penzije i ove godine, jer to zaslužuju i jer smo to radili prošlih godina,”  poručio je Novalić, što, kako navodi Žurnal potvrđuje ono "što uostalom jasno piše u predloženim mjerama njegove vlade, ukida se usklađivanje penzija, što u prevodu znači da će aprilske penzije biti umanjene za zakonom predviđeno usklađivanje, odnosno minimalno povećanje".

Također, navodi se kako opozicija koju čini i SDP putem amandmana nije reagovala na prijedlog "korona zakona". 

Opozicione stranke, poput SDP-a u svojim najavljenim amandmanima na “korona zakon” na ovu činjenicu nisu reagovale!

"Treba podsjetiti da je prelaskom na budžetsku isplatu, iz Fonda PIO/MIO prebačeno više od pedeset miliona maraka suficita, mnogo više nego što će se uštediti zabranom usklađivanja penzija zarad “borbe protiv posljedica korona virusa", navodi Žurnal. 


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.