10.4.2020. 12:53
0
BiH bi mogla ostati bez kredita od 330 miliona KM: Vjekoslav Bevanda i Jelka Milićević nisu stavili svoje potpise na pismo
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda (HDZ) izrazio je žaljenje što danas nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Fiskalnog vijeća BiH zbog nedolaska predsjednika Vlade FBiH u tehničkom mandatu Fadila Novalića, ocijenivši da sve upućuje na to da je Novalić ranije pripremio scenario za propast sjednice i da je unaprijed pronašao krivca.

Žalosno je da Bevanda koji obavljao i funkciju ministra finansija u Vladi FBiH ne zna da ne postoji tehnički mandat, nego da se funkcija ministra, premijera obavlja dok te ne zamijeni neko drugi u punom kapacitetu. 

No, Bevanda nije konkretno kazao šta mu u ranije ispregovaranom Pismu namjere smeta. Ovo pismo poptisali su premijeri Fadil Novalić, Zoran Tegeltija, Radovan Višković i minstrica finsnaija RS-a Zora Vidović. Potpise na sve usuglašeno nisu stavili Vjekoslav Bevanda i Jelka Milićević. 

A upravo su njih dvoje kao članovi Fiskalnog vijeća danas sazvali sjednicu Fiskalnog savjeta BiH na kojoj je trebalo ponovo da se razmatra Pismo namjere. No Bošnjaci nisu došli, jer je, kako saznajemo sve ranije usuglašeno.

Sjednica Fiskalnog savjeta nije održana zbog nedostatka kvoruma.  Član 4. Zakona o Fiskalnom savjetu BiH definirao je da je za održavanje sjednice Fiskalnog savjeta potrebno prisustvo najmanje pet njegovih članova, od čega najmanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda u BiH

Prema prvoj stranici Pisma namjere ranije usaglašenog (6. aprila) tražila se pomoć od MMF-a u iznosu od 265.2 miliona SDR, a što je cirka 330 miliona eura.

Podsjećamo, Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je MMF spreman da u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) osigura 330 miliona eura BiH za borbu protiv krize izazvane COVID-19.

Ministar finansija BiH nije u svom dramatičnom obraćanju javnosti kazao zašto on nije potpisao Pismo namjere, a koje je ranije dogovoreno niti je dao odgovor da li je istina da u cijelu priču želi uvući kantone.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.