10.4.2020. 18:05
0
Ajdinović: Svaki putnik koji uđe u BiH neće se moći kretati od 14 do 28 dana
Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove i član Federalnog štaba civilne zaštite kazao je da će FUZIP kontrolisati cijene naftnih derivata nakon odluke Vlade FBiH o ograničavanju marži. On je kazao da je većina benzinskih stanica uskladila svoje cijene u skladu s odlukom Vlade FBiH.

Od 15. marta izdato je 24.537 rješenja o stavljanu putnika u obaveznu izolaciju od 14 dana, za 2.915 državljana koji žive na području RS upućeno je Inspektoratu i za 351 građanina Brčko distriktu. 

Danas ističu mjere izolacije za 712 građana.
 
„Ukoliko su se javljali svojim prodičnim ljekarima, i nije im se mijenjala klinička slika za njih izolacija više ne važi ali ih molim da u skladu s naredbama reduciraju svoje kretanje“, kazao je Ajdinović. 

On je potvrdio da je u proteklim danima stiglo 446 službenih zabilješki iz svih deset kantona za ona lica koja krše mjere izolacije.

„Sada imamo 64 lica za pokretanje prekršajnog postupka prema nadležnim sudovima“, kazao je Ajdinović.  

Pojasnio je proceduru nakon ulaska bh. državljana na graničnim prijelazima. Nakon što granični policajci preuzmu dokumente prave se spiskovi putnika za koje će ministar zdravstva FBiH napraviti rješenja o obaveznom karantenu po kantonima gdje žive. 

„Federalni sanitarni inspektor do sada je imao nadležnost uputiti lice u kućnu izolaciju. Današnjom naredbom svako lice bez zdravstvenog pregleda odmah se stavlja u karanten koji se određuje po mjestu prebivališta. Zdravstveni pregled će se obaviti u trijažnim punktovima u karantenskim centrima. Svi putnici će biti zadržani na graničnim prelazima dok im se ne izdaju rješenja o karantenu te uz pratnju policije bit će otpraćeni u kantone“, kazao je Ajdinović.  

Ajdinović je kazao da se što prije trebaju donijeti odluke o karantenskom prostoru u nekoliko kantona jer prvi građani već trebaju biti smješteni. 

"Nijedan građanin koji uđe u BiH neće biti u mogućnosti da se kreće narednih 14 ili 28 dana. Nijedan građanin koji uđe u BiH više ne ide u kućnu izolaciju već u karantenski prostor", potcrtao je Ajdinović..


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.