15.4.2020. 13:53
0
Pozitivna osoba na koronavirus iz kantonalnog karantena u Cazinu odmah izolirana
Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Nermina Ćemalović potvrdila je danas kako je jedna osoba iz kantonalnog karantena u Cazinu pozitivna na koronavirus, te da je zbog epidemiološko - zdravstvenih razloga odmah izolirana.

"Prebačena je u izolatorij Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice u Bihaću, gdje će infektolog dati svoje mišljenje. Osoba je asimptomatska, dakle za sada ne pokazuje nikakve simptome bolesti, zbog čega je i smanjen rizik eventualnog ugrožavanja ostalih naših građana koji borave u cazinskoj Medresi, odnosno kantonalnom karantenu", izjavila je ministrica Ćemalović.

Štab civilne zaštite USK i Kantonalno ministarstvo zdravstva donijeli su odluku za osposobljavanje izolatorija u Lječilištu Gata kod Bihaća, odnosno prostora u kojem će upravo boraviti pozitivne osobe na koronavirus s blažim, ili bez ikakvih simptoma bolesti.

"Ovu ćemo osobu također smjestiti u Lječilište Gata, a primarni cilj ovog prostora za izolaciju je da pokušamo rasteretiti Kantonalnu bolnicu, odnosno da asimptomatske i građane s blažim simptomima upućujemo u ovu zdravstvenu ustanovu", dodala je Ćemalović.

Istaknuto je da su 84 osobe iz kantonalnog karantena u Cazinu već testirane, dok se rezultati poslanih uzoraka od preostaih dvadesetičetvoro građana očekuju sutra.

"Od početka imamo praksu testiranja povratnika iz inostranstva odmah po prijemu u karanten. Od svih do sada testiranih, samo je jedna osoba pozitivna, a s tom praksom nastavljamo i dalje", dodala je ministrica zdravstva USK.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona uputio je i prijedlog Federalnom ministarstvu da karantenski smještaj za bh. državljane iz inostranstva  traje 14 dana, nakon čega bi se osoba ponovo testirala i dobila rješenje o obaveznoj kućnoj samoizolaciji.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.