15.4.2020. 17:01
0
Smanjili im plate za 200 KM, a onda ih pozvali da se vrate na posao: Nikakvog poziva na dogovor nije bilo!
Uprava Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ) zvanično je danas uputila obavijest i poziv radnicima tog preduzeća da se vrate na posao - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata RMU Zenica Nijaz Vardo, napomenuvši da je tekst obavijesti otštampan te polijepljen na nekoliko lokacija u krugu preduzeća. Rudari su se zbog toga okupili na kapiji preduzeća.

- Uprava je u toj obavijesti navela da su 13. aprila izvršili isplatu martovske plaće te da su obračun i isplata izvršeni u skladu sa važećim kolektivnim ugovorom i aktima Društva. Međutim, nikakvog poziva da se sjedne i dogovori način prevazilaženja problema još uvijek nema - kazao je Vardo, te napomenuo da se radnici nemaju namjeru odazvati pozivu da se vrate na posao.

U obavijesti se radnike upozorava da "nedolazak na posao i neizvršavanje radnih zadataka će biti sankcionisano i neće biti plaćeno" te da je "djelovanje i pozivanje Sindikata u ovj situaciji suprotno svim propisima i kao takvo može izazvati nesagledive posljedice za radnike i imovinu Društva".

- Saznali smo da su tužili Sindikat, ali nam je rečeno "da se tužba može i povući". Nikakva odluka o štrajku nije donesena - napominje Vardo.

On podsjeća da su se rudari prekjučer odlučili na radnički neposluh zbog činjenice da im je, uprkos uvećanju satnice na 2,70 KM, martovska plaća u prosjeku bila manja po 200 KM, odnosno da im nisu plaćene naknade koje su im bile isplaćivane proteklih 10-ak godina. Rudari zahtijevaju nastavak socijalnog dijaloga te dogovor o novom Pravilniku o plaćama.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.