15.5.2020. 18:51
0
Život i rad u vrijeme koronavirusa: Pandemija natjerala 40 % ispitanika da radi od kuće, 77 % misli da su poslodavci poduzeli mjere zaštite na poslu
Anketu Život i rad u vrijeme koronavirusa pripremila je WageIndicator Fondacija iz Holandije, a zajedno sa svojim partnerom, Centrom za razvojne evaluacije i društvena istraživanja (CREDI), uključila i BiH u ovo globalno istraživanje.

Svjedoci smo da se svakodnevni život i rad u vrijeme koronavirusa značajno promijenio u odnosu na naše dosadašnje navike i prakse i vjerovatno nas u budućnosti očekuje dosta promjena. Kako je to koronavirus uticao na promjene života i rada bilo je glavno istraživačko pitanje istoimene ankete o kojoj smo ranije pisali. 

Preliminirani rezultati istraživanja (na dan 12.05.2020.) pokazuju da 40% ispitanika iz BiH radi od kuće, a isti procenat je i onih koji su spriječeni u obavljanju svojih radnih zadataka. 33% ispitanika smatra da se obim posla značajno smanjio, dok je 23% onih koji smatraju da se obim posla povećao. Od ukupnog broja ispitanika 7% je izgubilo posao, što je manji postotak u odnosu na Francusku (8%), Španiju (9%) i Slovačku (10%) a više od Austrije (4%), Italije (4%), Njemačke (5%) ili Mađarske (5%). Ukupno je 64% ispitanika u BiH izjavilo da mora ostati kod kuće zbog mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Interesantan je podatak da je 77% nastavnog kadra mora da radi od kuće, te da ih 31% smatra da se obim posla povećao. 

Implementacija odgovarajućih mjera na radnom mjestu za one koji nisu mogli ostati kod kuće je izuzetno važna. Čak 77% ispitanika u BiH smatra da su poslodavci poduzeli odgovarajuće mjere zaštite na radnom mjestu, što predstavlja najveći procenat u analiziranim zemljama u Europi. Zabrinjavajuće je što 33% ispitanika koji rade u zdravstvu smatra da nisu sprovedene odgovarajuće mjere zaštite zaposlenika na radnom mjestu. 

Istraživanje je također obuhvatilo i pitanja koja se odnose na percepirani nivo depresije mjeren na skali od 0 do 5. Podaci za BiH pokazuju da je prosječni nivo depresije 2,4 za osobe koje lično ne poznaju zaražene, dok je čak 3,8 za osobe koje poznaju barem jednog zaraženog. Za osobe koje rade u zdravstvu, nivo depresije je 4,0 za one koji lično poznaju barem jednog zaraženog.

Istraživanje Život i rad u vrijeme koronavirusa i dalje se provodi i svoj doprinos možete dati popunjavanjem ankete na linku.


(Lejla Trle) 

 

 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.