16.5.2020. 17:52
0
Ni Tuzla nije mogla šutjeti: Antifašizam trajna vrijednost
U Tuzli je danas održan protestni performans, sa kojeg je poručeno da je danas održana "misa za Bleiburg" u Katedrali u Sarajevu, "iživljavanje nad žrtvama fašizma".

Tuzlaci su stojeći u razmaku od jednog metra zbog pandemije Covida-19, u rukama držali historijsku fotografiju stradanja građana Sarajeva za vrijeme vladavine ustaškog režima NDH tokom Drugog svjetskog rata.

Fotografija prikazuje 55 antifašista obješenih na Marindvoru u Sarajevu, pred samo oslobođenje grada.

Postavili su i panoe sa imenima žrtava ustaškog terora.

"Tuzla nije mogla oćutati ono što je duo katoličke crkve priredio u katedrali u srcu Sarajeva. Željeli smo da im poručimo da oni slave zločince, a ne vjeruje da to ijedan bog propovijeda", rekao je novinarima Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda pomirenje, koja je bila organizator današnjeg skupa u Tuzli.

Po njegovim riječima, da je Bosna i Hercegovina "ozbiljna država", onda bi "misa za Bleiburg" bila zabranjena.

"Ovo je iživljavanje nad svim žrtavam fašizma", poručio je Sinan Alić, piše Beta.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao je da je antifašizam trajna vrijednost, a za Bosnu i Hercegovinu antifašizam je "jedini izlaz u normalan život".

"U Tuzli je ubjedljiva većina Bošnjaka, Hrvata i Srba bila u antifašističkom pokretu. Oni su dali ogroman doprinos u pobjedi planete nad Hitlerom i njegovim pristalicama - ustašama i četnicima", poručio je Imamović.

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.