19.5.2020. 11:34
1
Konaković glavnoj tužiteljici: 'Postajete saučesnik u opasnim procesima'
Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Tužilaštva KS danas je odgovorila na pitanja zastupnika Skupštine KS.

Prvo je odgovorila zastupnici Arijani Memić tvrdeći da se nije smijala dok je zastupnica postavljala pitanja. Rekla je da radi za građane i da Tužilaštvo KS nije birokratski aparat. 

Na pitanje zašto se istrajava na lažnoj optužnici u slučaju Dženan Memić glavna tužiteljica je rekla da se u “međuvremenu nisu pojavili dokazi koji bi nas uvjerili da treba odustati od optužnice.”

“Ustavni sud je  potvrdio da je istraga bila djelotvorna. Sve što smo imali u tom predmetu naveli smo u žalbi koja je pred Vrhovnim sudom. Iz odluka Ustavnog suda koje su donesene i objavljene svako se može uvjeriti da je zapisnik o uviđaju korišten. Uviđaj je proveden, sačinjen je zapisnik o uviđaju, ja nemam podatke o montiranju na uviđaju”, kazala je Sarajlija.

Govoreći o imenovanju Seada Kreštalice na čelo Odjela za privredni kriminal i korupciju, Sarajlija je kazala da “Kreštalica nije potpisnik optužnice u predmetu oštećenog Dženana Memića”.

“Negativne konotacije ne mogu promijeniti moj stav jer nisam čula nijedan dokaz o njegovoj umiješanosti. Radi se o iskusnom i dobrom tužiocu i ja smatram da svojim znanjem i iskustvom može pomoći u radu Tužilaštvu. On je 2012. godine disciplinski kažnjen zbog neprimjerenog kontakta sa porodicom optuženog, nije se radilo o krivičnom djelu niti korupciji”, kazala je Sarajlija. 

Kada je riječ o predmetu odbijanja liječenja djevojčice Nadin Smajlović, Sarajlija je rekla da je predmet u radu i netačna je tvrdnja da na odugovlačenje u tom predmetu utiče to što je na čelu KCUS-a Sebija Izetbegović.

“Ona u našim evidencijama nije prijavljena kao osumnjičena niti prijavljena”, kazala je glavna tužiteljica.  

Predmeti ratnih zločina u Tužilaštvu KS rade u osam slučajeva gdje je faza istrage, a u četiri je raspisana Interpolova potjernica. 

“Ono što je usporilo rad je što su ovi predmeti u nadležnosti Suda BiH, dok ne dobijemo predmete od Tužilaštva BiH mi ne možemo raditi predmete jer nema Strategije o predmetima ratnih zločina”, kaže. 

Nijedan tužilac nije disciplinski kažnjen iako su u 22 predmeta nastupile zastare.  

Zastupnica Arijana Memić u raspravi je kazala da u odgovorima koje je dobila od Tužilaštva KS na ranije postavljena pitanja nije dobila nikakve odgovore a posebno u slučaju djevojčice Nadin Smajlović.

“Sa podsmijehom i čuđenjem ste ispratili sva moja pitanja. Jedino je čudno da vi štitite ubice a trebate da ih procesuirate. Žao mi je što sjednicu održavamo online putem jer sam htjela da vas pogledam u oči i da vas pitam zato ste se pridružili onima koji štite ubice mog brata. Neka javnost vidi kakvo mišljenje imate o korumpiranom tužiocu Seadu Kreštalici. Više od četiri godine vi mrcvarite našu porodicu i ubjeđujete nas u nešto u šta sami ne vjerujete da je on stradao u saobraćajnoj nesreći. Već godinama vi tvrdoglavo idete sa saobraćajnom nesrećom, idete sa žalbama kako bismo izgubili vrijeme. Vi itekako znate da je smrt mog brata nastala nasilnim putem, pristali ste biti dio organiziranog krminala. Imenovanje Kreštalice je nagrada za poslušnost baš kao što su nagrađani drugi tužioci i policijski službenici koji su radili u slučaju Memić. Kantonalni sud je donio dvije presude jer Tužilaštvo KS nije uspjelo dokazati da se uopšte desila saobraćaja nesreća. Imenovanjem Kreštalice nanijeli ste štetu ugledu Tužilaštva KS ako je išta i ostalo od nezavisnosti. Poslat ću vam pismeni upit zbog čega je vođen disciplinski postupak da li je imao moralne vrijednosti za tu funkciju. Tužioci ne bi smjeli voditi istragu o saobraćajnoj nsreći ako je riječ o ubistvu. 
Slučaj djevojčice Nadin Smajlović, nakon pola godine niste uspjeli ništa da uradite. Agonija prodica traje a vi ne radite svoj posao. Jasno je da radite po političkim nalozima, jer svi ovi slučajevi koji potresaju javnost davno bi bilo riješeni. Logično i pošteno bi bilo da odstupite s te pozicije. Jeste smijali ste se kao i vaša prethodnica Dalida Bruzić dok je govorila o mom bratu. Vi ismijavate žrtve i neka vas je sramota", kazala je Memić.  

Elmedin Konaković, zastupnik Naroda i pravde obratio se tužiteljici Sarajlija navodeći da on ima tužilačku odluku u kojoj piše da “Zakon o pečatu obavezuje rukovodioca organa da zaštiti pečat a što sam ja tada bio”. 

“Nisam vas slučajno pitao koliko ste odluka donijeli u kojima piše “nije bio svjesatn protupravnosti svog djela” čime ste otvorili Pandorinu kutiju. Ja znam da vi prolazite pritiske jer sam bio s ljudima i znam to, ali mi živimo za dan kada će dva tri časna tužioca raditi. Niste nam dali ni gram nade, smješkali ste se vi jučer, možda vam je bilo neugodno, ali pogledajte kako vi objašnjavate imenovanje Kreštaice. Postajete saučesnik u opasnim procesima i vi ćete taj dan žaliti što niste bili na pravoj strani ali bit će kasno”, kazao je Konaković. 

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a kazao je da Skupština KS ne može utjecati na rad Tužilaštva KS bez obzira na usvajanje ili neusvajanje izvještaja.

"Radimo uzaludan posao. Ispraznimo svoje frustracije, ali VSTV odlučuje o statustima svih tužitelja", kazao je Marić.  

Damir Nikšić, samostalni zastupnik kazao je da se ne može govoriti o "nezavisnom pravosuđu".

"Ne možemo tvrditi da je nezavisno, ali ne bih volio da mislite da je ovo politički pritisak, već pritisak javnosti koja nema povjerenje u pravosuđe. Izgubili ste povjerenje građanstva", kazao je Nikšić.



(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.