20.5.2020. 15:01
0
Još jedan sastanak "u prazno": Izetbegović i Čović bez dogovora o sredstvima MMF-a, ali i Mostaru
Predsjednici HDZ BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović održali su danas sastanak prije sjednice Kolegija Doma naroda PS BiH, a nakon što je proteklih dana bilo različitih optužbi upućenih i s jedne i s druge strane. Čović je vrlo jasno kazao da u BiH ne postoji parlamentarna većina te da su svakim danom sve udaljeniji.

Kada je riječ o sredstvima MMF-a 641 miliona KM koja još nisu raspodijeljena entitetima Čović navodi da su “te stvari dogovorili vrlo precizno i pred medije izašli, a u društvu su bili predstavnici MMF-a, Delegacije EU i ambasadori SAD i lideri parlamentarnih stranaka. Sve smo se dogovorili, samo to treba predočiti u dokument.”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je kazao da se sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebaju dijeliti po Ustavu BiH i prema zakonima.

“Ne može Vijeće ministara BiH naređivati Federaciji BiH način na koji će raspodjeliti sredstva. Ta stvar je definirana od strane Federalnog  parlamenta i sve što je potrebno je jednostavno proslijediti sredstva entitetima koji će onda svoj udio dati Brčko Distriktu, a Federacija će podijeliti sredstva onako kako je već odlučeno. Tako da mi nije jasno čemu dalje ovakav kapric, osim ako se radi o namjeri da se kantoni posebno učine vidljivim, da se posebno pozicioniraju i kao neki novi entitet u odnosu na Vijeće ministara BiH”, kazao je Izetbegović.

On je kazao i da bi se Lokalni izbori mogli prolongirati za jedan mjesec, ali da je potrebno da Vijeće ministara BiH izdvoji sredstva za održavanje Lokalnih izbora.

“Ne znam šta više čekaju. Imali su vremena, mogli su to do sada završiti. Treba osigurati sva sredstva. Očekujem da se konačno donese Budžet i da se izdvoje sredstva”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o saradnji SDA sa HDZ BiH Izetbegović je ponovio svoj poznati stav “da u BiH nikada ne treba praviti koaliciju dvojice protiv trećeg.”

“Mislim da trebamo uvijek uključivati četvrti element koji je vrlo jak u BiH, a to su građanske stranke i da SDA u pojedinim segmentima ima saradnju s njima. Gdje god se brani Ustav BiH, mi sarađujemo sa bilo kojim, ali najradije bih da radimo sa svim, da sve četiri komponente guraju reforme, integracije”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je potvrdio da je sa Čovićem osim o sredstvima MMF-a razgovarao i o imenovanjima u Ustavnom sudu FBiH što je zaustavio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara. Istaknuo je da su se približili stavovi po pitanju održavanja Lokalnih izbora u Mostaru, te da postoji problem u jednom detalju, a to je pozicija dogradonačelnika.

Čović će održati sastanak i sa Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a, ali i sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem koji je u više navrata spominjao problem smještaja migranata i u kantonima gdje su većina Hrvati ali i RS-u gdje postoji određena blokada. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.