21.5.2020. 21:25
0
Poruka Damira Marjanovića: Ko je nedorastao, ko su sposobni, a ko su jarčevi
Član Doma naroda Parlamenta FBiH Damir Marjanović, nakon jučerašnjeg višesatnog saslušanja, koje je provodio posebno imenovani odbor ovog doma za ispitivanje afere "Respiratori", sumirao je svoje utiske o cijelom slučaju.

- Kada brod tone miševi ga prvi napuštaju! Jutros je ovo bila prva misao koja mi je prostrujala kroz glavu, vjerovatno uslijed činjenice da sam cijelu noć analizirao sve dostavljene informacije i bilješke s jučerašnjeg saslušanja vezano za famoznu nabavku „respiratora“.

Nedorasli i njegov mentor
Podaci koji su jučer predstavljeni, (hvala onima koji su to uradili) kao i dokumenti koji su nam dostavljeni svi upućuju na nesposobnu osobu koja je prihvatila funkciju kojoj nije dorasla. Zanimljivo je da to isto rade i osobe za koje se stječe dojam da su bili dojučerašnji mentori tog nedoraslog. E upravo to njihovo jako upiranje prsta kojim se želi dokazati nesposobnost te osobe izaziva sumnju da bi isključivo on mogao (bio sposoban) da stoji iza ovoga što premašuje „loš potez zvaničnih institucija“ ili „loša procjena rukovodećih organa“.

Nisam siguran da su leđa tog, kako žele reći, nesposobnog direktora dovoljno široka da sakriju sve one „dovoljno sposobne“ koji su se potencijalno okoristili u cijeloj aferi, a bili su dovoljno pametni da gurnu dva žrtvena jarca (koji su čini se pristali da budu jarci) u prvi plan.


No, ova objava nema nikakvu intenciju da ponavlja ono što su o ovome pisali već mnogi. Naprotiv ovo je uvod u jednu veliku molbu i poziv: molim sve one koji imaju bilo kakvu informaciju o tome ko je na zahtjev, molbu (šta god) naručioca napravio specifikaciju respiratora koje treba tražiti i kupiti na tržištu da mi dostavi bilo kakav dokument ili informaciju na tu temu. Naime, prosto je nevjerovatno, a tako za sada izgleda, da su se stvari odvijale po principu: „hajde da kupimo respiratore, ne znamo ni kakve, ni koliko, ni zašto, ali eto trebaju nam respiratori jer nam se čini da nam trebaju, pa hajde da kupimo bilo šta!!!“ Niko, ali baš niko do sada nam nije mogao potvrditi da postoji dokument, jasna specifikacija sastavljena od strane naručitelja, bio to stožer, FUCŽ ili vlada FBiH, i prosto je nevjerovatno da na osnovu onoga čega navodno nema stožer zatraži sedam miliona „za opremu i sredstva“, a vlada ih nagradi s dodatnih 4,9. (ovo govorim na osnovu podataka koje smo dobili!)

Molim vas za informaciju
Stoga, duboko svjestan naivnosti ove geste, pozivam i molim poštenog i savjesnog vlasnika bilo kakve informacije ili dokumenta da meni, kao jednome malom članu jednoga, za izvršnu vlast čini se, beznačajnog povjerenstva, dostavi ovaj dokument da bih objektivno i samo na osnovu činjenica mogao da donesem svoje mišljenje o tome ko snosi odgovornost o utrošku više od 10 miliona KM i da li su ti novci uzalud bačeni! Napominjem, mi nismo ni tužitelji, ni policija, ni sudije, ni kadije – mi smo tu da ispred jednoga doma parlamenta utvrdimo da li izvršna vlast (ma koliko ona bila tehnička i van mandata) radi u korist onih koji ih plaćaju (građana BiH koji plaćaju opreze i doprinose) ili samo u svoju korist i korist njihovih stvarnih partijskih i političkih vlasnika - napisao je Marjanović u svojoj poruci.

Ovu poruku ilustrovao je i prigodnom slikom, koja opisuje način na koji je vjerovatno dogovorena i izvršena kupovina respiratora.



(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.