21.5.2020. 21:51
12
Novalić: Šećer je u ratu bio 30 KM, a normalno je marka. Respiratore kupio čitav svijet, drugo je pitanje šta je nama trebalo
Fadil Novalić, premijer FBiH kazao je večeras u Dnevniku D FTV da još uvijek nije davao nikakvu izjavu istražnim organima koje je pozvao da što prije okončaju istragu.

"Istragu podržavam, istraga je legalna stvar i svi mi želimo da se istraga što prije okonča. Onog momenta kada se istraga okonča znat će se ko je radio mimo zakona je li radio", kazao je Novalić.

Na pitanje da li je Vlada FBiH znala za kupovinu respiratora, Novalić je kazao da je Vlada stavila zadatak pred Federalni zavod za javno zdravstvo i Federalnu upravu civilne zaštite da nabave ne samo respiratore već i sva druga medicinska, higijenska i zaštitna sredstva i da su za te namjene prebačena milionska sredstva. 

"U vrijeme te panike sve su države nastojale nabaviti respiratore. Kroz moj ured prošle su brojne ponude, mi smo te ponude slali Zavodu za javno zdravstvo i FUCZ. I ta sporna ponuda je prošla kroz naš ured, u 8:05 je prošla u 8:19 je proslijeđena i otišla je prema Zavodu za javno zdravstvo", kazao je premijer. 

Na pitanje za šta su bila prebačena sredstva Federalnoj upravi civilne zaštite Novalić je kazao da su sredstva prebačena na osnovu odluke Vlade za medicinska sredstva.

On je kazao da je iz medija saznao da je dobavljač Srebrena malina i u ponudi koju je vidio bila je slika dvostrukog respiratora te je zato na aerodromu govorio da je riječ o "vrhunskim respiratorima".

"Ja pozivam istražne organe da što prije urade svoj posao. Riješite nas ove agonije da se vidi šta se zaista dogodilo, ko je napravio i kakve ga posljedice slijede. Ovdje treba ustanoviti istinu, istina je lijek za sve", dodao je. 

On je kazao da se respiratori mogu koristiti u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali da je to trebalo da definiše Zavod za javno zdravstvo. 

Na pitanje šta je sa preostalih 20 respiratora Novalić je kazao da je to pitanje za dobavljača odnosno Srebrenu malinu. Ne zna zašto nisu dopremljeni preostali respiratori i zašto Fly Bosnia traži 300.000 KM za troškove. 

Dodao je Federacija dobro odgovorila na pandemiju prvo ranim mjerama, a onda i zdravstveni sistem koji je efikasno uradio svoj posao ali i zbog velike discipline građana.

Da li je odgovornsot Vlade FBiH to što nije pitao kako će novac biti potrošen?

"Mi kasnije kroz izvještaje znamo da li je neko poštovao ili nije poštovao proceduru. U ovom ne znnam ni kako su plaćeni testovi. Zavod za javno zdravstvo servisira to za nas. Vlada ne nabavlja", poručio je.

Novalić tvrdi da se ne ograđuje ni od koga.

"Ja se ne ograđujem ni od koga. Ovdje je pitanje šta se dogodilo. Šta je mimo zakona i ko je to napravio. Za to služe istražni organi. Za sve bi najbolje bilo da se to uradi brzo. Da se vidi ko je šta napravio i kakve ga posljedice slijede", naveo je Novalić.

Na ugovorima se nalazi potpis Fahrudina Solaka, direktora FUCZ?

"Šećer je u ratu bio 30 KM, a normalno je marka"

"Da. Oni po zakonu stavljaju potpis", rekao je i dodao:

"Svako neka ispriča što ima. Ovdje treba ustanoviti istinu."

"Ovi respiratori nisu za klinički tretman. Oni imaju svoju upotrebu. Kupio ih je čitav svijet. Drugo je pitanje šta je nama trebalo. Zavod za javno zdravstvo je to trebao da ustanovi, FUCZ da isporuči".

Na konstataciju da je Vlada KS nabavljala respiratore, po cijenu od 50.000 preko UNDP-a, Novalić je rekao:

"Pitanje je kada. Šećer je u ratu bio 30 KM, a normalno je marka."

Opet je ponovio da se istraga što prije završi, da se imenuju krivci, da se vidi šta je mimo zakona.

Novalić je kazao da će penzioni fond ostati stabilan.

"Mi smo bukvalno spržili ekonomiju mnogima je zabranjen rad i evo sad se ponovo ekonomija budi", kazao je Novalić. 

Koliko blokada sredstava od MMF-a otežava situaciju, bilo je pitanje voditeljice na šta je Novalić kazao da je Federacija stabilna.

“Federacija je još uvijek vrlo likvidna. Skinula je stavke koje je prenijela u stabilizacijski fond i mi bez problema i bez MMF-a možemo premostiti još tri ili četiri mjeseca, a da penzije budu isplaćene tačno na vrijeme, boračka i socijalna davanja”, kazao je Novalić.


(Patria) 

12
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.