22.5.2020. 14:16
0
Ni nakon 28 godina, za zločin u goraždanskom naselju Lozje niko nije odgovar
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju u goraždanskom naselju Lozje danas je obilježena 28. godišnjica stravičnih zločina počinjenih u ovom dijelu Goražda.

Na današnji dan 1992. godine srpske vojne i paravojne jedinice tokom napada na ovaj dio grada, brutalno su ubile više od 40 bošnjačkih civila, žena, djece i staraca, među njima i trudnica u poodmakloj trudnoći. Dio stanovnika je zarobljen, a za mnogim posmrtnim ostacima se još uvijek traga.

Cvijeće na spomen-obilježje stradalima položile su porodice žrtava, predstavnici udruženja, islamske zajednice, zvaničnici Vlade BPK i Grada Goražde.

Ni 28 godina poslije, za zločin u Lozju još niko nije odgovarao, a porodice žrtava i danas su pozvale pravosudne institucije da odgovorne nalgodavce i izvršioce privedu pred lice pravde.

- Istina je jedini način borbe protiv zločina, da se on nikada i nikome više ne desi. Nažalost za ovaj zločin niko još nije odgovarao, nakon 28 godina niko nije ni osumnjičen a kamoli da je osuđen a porodice žrtava su ogorčene. Za Lozje je bio osumnjičen Dragan Šekarić ali je oslobođen. Nade je sve manje, ovi svjedoci koji bi svjedočili, prošlo je mnogo godina, mnogi i zaboravljaju, umiru, sad je teško reći da li će se moći išta učiniti, ali mi nikad nećemo odustati, uvijek ćemo prozivati i tužilaštvo i sud da procesuiraju nalogodavce i izvršioce - kazao je predsjednik Udruženja logoraša Goražde Muhamed Hećo.

Naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Muamer Džananović naglašava da su poznati nalogodavci i izvršioci zločina u Lozju.  

- Plan izvođenja koordiniranog napada na Lozje odobrio je komandant Štaba Teritorijalne odbrane Srpsko Goražde Brane Petković, a izveo ga je tadašnji načelnik štaba Jovo Mitrović. Dokazi o napadu na Lozje dostupni su organima gonjenja, ali je indikativno da za počinjeni zločin nad civilima niko nije odgovarao niti se vode procesi pred sudovima, osim činjenice da je do danas za napad na Lozje optužen, ali i oslobođen Dragan Šekarić, ratni zločinac koji izdržava 17-godišnju kaznu za zločine počinjene u Višegradu. Smatram da svako treba odgovarati za zločine koje je počinio -ističe Džananović.


(Fena)

Godisnjica
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.