22.5.2020. 18:06
0
Dodik: BiH ostaje neefikasna zemlja, a to pravi SDA
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da na nivou BiH postoji ad hoc većina i da, nažalost, nema stabilne parlamentarne većine jer SDA pokazuje sklonost da sa drugim partijama, izvan partnerskih odnosa sa SNSD-om i HDZ-om, pravi većine i rješava određena pitanja.

On je istakao da SNSD nikada nije zagovarao odgađanje ili neodržavanje lokalnih izbora, ali da bi ulazak u izbore sa nezakonito izabranom Centralnom izbornom komisijom BiH automatski značio nezakonit proces.

"Zato smatramo da treba obezbijediti legitimitet CIK-a kao pretpostavka za održavanje legitimnih lokalnih izbora", poručio je Dodik.

On je najavio da će SNSD glasati za odluku o finansiranju izbora, te dodao da su neke političke partije osporavale potrebu da do tog novca dođe, kao i da su zajedno sa dijelom međunarodne zajednice zagovarali odgađanje izbora.

"SNSD to nije nikada zagovarao, ali nije spreman da prihvati legitimitet ovog CIK-a jer je politički motivisan i na taj način misli i da djeluje. U CIK-u je do sada bio samo jedan član na prijedlog SNSD, ali nije bio direktno angažovan, a drugi član ispred srpskog naroda bio je kojeg je ranije izabrao SDS. Sada imamo situaciju da su politički aktivirani ljudi u SDS-u i PDP-u izabrani direktno u CIK", rekao je Dodik.

On je istakao da je spreman da razgovara o ovom pitanju da bi se riješilo.

Upitan da prokomentariše informaciju da su izbori prolongirani za 15. novembar, Dodik je rekao da nelegitimna komisija donosi nelegitimne odluke.

On je rekao da BiH ostaje neefikasna zemlja i da je očigledno da postoje politike koje su usmjerene na pravljenje ovakve situacije, prije svega SDA.


(Patria)

DodikRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.