22.5.2020. 20:30
0
HNS se obrušio na međunarodne organizacije: Tražite krivca na pogrešnim adresama
Održavanje izbornog procesa je temelj demokratskog funkcioniranja svakog političkog sistema, ističu iz HNS-a. Tako su iz ove nevladine organiazacije pozivali međunarodne partnere da osude one političke stranke koji manipulacijama kreiraju politički podložan CIK BiH i njihov direktni utjecaj na izborne procese.

"Međunarodne organizacije, uključujući i OSCE, upoznate su sa svim nepravilnostima koje su provedene u postupku izbora novih članova CIK BiH. Postojeći Izborni zakon jasno precizira način i pravila odabira članova ove institucije. Također, nadležna tijela upoznata su sa svim nelegalnostima u režiji određenih političkih stranaka i manipulacija oko prijava na javni natječaj za članove CIK-a. Izostanak takve osude daje za pravo istim strankama da nastave podrivati Ustav ove države i zakonske propise. Tražiti krivca na pogrešnim adresama i skretanje fokusa s ključne točke navedenog problema, u najmanju ruku predstavlja obmanu javnosti i neskriveni poticaj kršiteljima zakona da nesmetano nastave praviti institucionalnu lakrdiju od CIK BiH.

Ukoliko članovi tijela koje treba osigurati uvjete, nadzirati izborni proces i implementirati rezultate izbora su birani i postavljeni na neustavan i nelegalan način, cjelokupan izborni proces nema pravno ni bilo kakvo uporište. Upravo tako izabrani članovi ne mogu biti nikakav jamac zakonitog ni transparentnog izbornog procesa.

Inzistiranje na poštivanju zakonskih i ustavnih procedura prilikom imenovanja članova Centralne izborne komisije ne može biti kvalificirano kao bilo kakvo uvjetovanje od strane bilo koga. Ignoriranje i selektivan pristup zakonima i proizvoljno tumačenje istih otvara put daljnjim nelegalnostima. CIK ne može i ne smije biti politički pristrana institucija, a ona to u ovome sastavu članova definitivno jest. Nitko nema pravo javno opravdavati, ili još gore, braniti kršenje Ustava i zakona i pri tome krivicu prebacivati na političku opciju koja zagovara i brani ključnu demokratsku i pravnu normu: poštivanje Ustava i zakona", saopćeno je iz HNS.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.