23.5.2020. 17:30
0
Oko 70 hiljada migranata u protekle dvije godine prošlo je kroz Unsko-sanski kanton
Oko 70 hiljada migranata u protekle dvije godine prošlo je kroz Unskosanski kanton, koji je sve to vrijeme bio primoran da se sam bori sa migrantskom krizom. Danas su načelnici, gradonačelnici te predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona zauzeli stav da na takvu situaciju više neće pristajati. Danas je krenula i prva faza zatvaranja Bire.

Jedan od glavnih zaključaka je hitno zatvaranje Bire. Prve grupe maloljetnika iz Bire su danas izmještene u Sedru. Preostaje još stotinjak maloljetnika, a namjera je izmjestiti ih u prihvatni centar Duje. Potom slijedi druga faza zatvaranja Bire. Izmještanje preostalih 400 migranata iz ovog centra u onaj na Lipi.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK istakao je da s obzirom na poboljšanje vremenskih uslova, njihova su očekivanja da će do kraja ovog mjeseca biti zadovoljavajući kapacitet da taj preostali dio migranata prebace na Lipu, i da na taj način završe ovu priču oko Bire, prenosi BHT.

Dakle, krajiške vlasti su ustrajne u zatvaranju Bire i pored neslaganja specijalnog predstavnika EU u BiH, koji je u pismu poslanom vlastima USK i ministru sigurnosti iznio dosta kritika na račun kantonalne vlasti. Danas ipak, nešto umjerenije izjave i na neki način priznanje da nije pošteno da USK sam nosi najveći dio tereta. A u tome se slaže i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.