24.5.2020. 8:44
0
Goraždani zbog objektivnih razloga bajram - namaz klanjali sat kasnije
Muslimani širom svijeta danas slave jedan od dva najveća blagdana - Ramazanski bajram.

Vijernici islamske vjere u Goraždu bajram su klanjali oko sat vremena kasnije u odnosu na ostale krajeve u Bosni i Hercegovini. 

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić kazao je ranije da je vrijeme bajram-namaza na području ovog muftijstva pomjereno za sat vremena u odnosu na vaktiju, navodeći da su postojali objektivni razlozi za donošenje fetve.

“Osamdeset posto naših ljudi koji će doći u svoje džemate iz kojih su protjerani, dolaze nam iz daleka i išli smo njima u susret. Nema nikakve šerijatske ili religijske prepreke da donesemo takvu odluku, a ima sasvim dovoljno preporuka da ljudima olakšamo tako da će se bajram-namaz klanjati u sedam sati u svim džamijama. Na području muftijstva goraždanskog neće biti centralne bajramske svečanosti, a jedinstven, kratak program neposredno pred bajram-namaz, bit će u svim džamijama. Ostaje nam drugi dan ramazanskog bajrama, Dan šehida, koji ćemo obilježiti kako smo i navikli, vodeći računa o ograničenjima koja još uvijek imamo”, pojasnio je ef. Pitić.


(Patria)

BiHBajram
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.