27.5.2020. 21:00
0
Remont pruge, nabavka tramvaja i trolejbusa: Projekte Kantona Sarajevo i EBRD-a maksimalno ubrzati
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, te ministri finansija Jasmin Halebić, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić i saobraćaja Adi Kalem, danas su prisustvovali online sastanku sa direktoricom Evropske banke za regionalni razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl.

Razgovarali su o projektima koje zajedno realiziraju u Kantonu Sarajevo, i to prvenstveno o projektu “Javni prijevoz Sarajevo”, koji se odnosi na nabavku trolejbusa u vrijednosti od 15 miliona EURA.

“Konstatovano je kako ovaj projekt ide svojim tokom. Svi su ugovori potpisani i čekaju se rješavanja pravno proceduralnih pitanja u Domu naroda Parlamenta BiH, Predsjedništvu BiH, kao i Federaciji, dok su sve procedure u Kantonu Sarajevo završene”, proučio je premijer Nenadić.

Dodao je kako treba potpisati supsidijarne ugovore s Federacijom, te pripremiti pravno mišljenje za ugovore u kojima je Kanton Sarajevo pravna strana. Tenderi su otvoreni, slijedi evaluacija i u najskorije vrijeme očekuje se izbor dobavljača za isporuku trolejbusa, najavljeno je danas.

Drugi projekt koji se odnosi na remont tramvajske pruge u vrijednosti od 20 miliona EURA, također je u odmakloj fazi, nakon potpisivanja supsidijarnih ugovora očekuje se raspisivanje tendera za izvođenje radova, nakon što općine Novo Sarajevo i Novi Grad izdaju očekivane građevinske dozvole. Remont pruge je jedan od preduvjeta za povlačenje sredstava za nabavku tramvaja, pojasnio je premijer Nenadić.

Dakle, na ovaj projekat se vezuje i projekat nabavke novih tramvaja u iznosu od 20 miliona EUR (finansirano po deset miliona od strane EBRD-a i Evropske investicione banke).

“Vezano za projekat gradskih saobraćajnica i izgradnju tunela Kobilja Glava, u vrijednosti od 30 miliona EURA, očekuje se uskoro raspisivanje tendera za izvođače radova, kao i pokretanje aktivnosti na izgradnje ove dionice Prve transverzale”, poručio je premijer Nenadić.

Tokom sastanka analiziran je i projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama, ukupne vrijednosti oko 11 miliona EURA. Završeni su pregovori oko kreditne dokumentacije, a danas su riješena i neka tehnička pitanja, te se očekuje potpisivanje ugovora s Federacijom BiH, kao i priprema pravnog mišljenja.

Usaglašene su i sve tehničke nedoumice pri izvođenju radova, a posebno onih koje se odnose na zgrade od kulturno-historijskog značaja.

Prva tranša od 10 miliona EUR-a za KJKP Vodovod i Kanalizaciju (ViK) je skoro ugovorena, ali da bi postala operativna potrebno je aktivirati i drugu tranšu na čemu se trenutno radi.

Preduvjet za to je potpisivanje ugovora sa konsultantom za finansijsko i operativno poboljšanje poslovanja u ViK-u. U toku je evaluacija pristiglih prijava. EBRD i Vlada KS ocijenili su kako su, nakon perioda zastoja zbog proglašenja pandemije uzrokovane koronavirusom, stvoreni preduvjeti da se svi ovi projekti maksimalnu ubrzaju, zbog čega će buduća saradnja još više intenzivirati.(Patria) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.