28.5.2020. 12:35
0
Rustemović: Omogućite nam prijem novih stručnih ljudi
Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zabrinut za funkcionisanje i opstanak ove agencije, navodi kako su uputili zahtjev za prijem Ministarstvu civilnih poslova 11. marta, ali zbog koronavirusa to se nije dogodilo. Također, to im nije pošlo za rukom ni jučer.

"Jučer, 27. maja su nas kontaktirali iz kabineta Ministarstva civilnih poslova kako ministrica nema vremena i ne zna kako da odvoji vrijeme, prezauzeta je. Predloženo nam je da nas primi neko od njenih savjetnika. Naravno da smo odbili, nama treba konkretna stručna pomoć i razumijevanje za naše hronične probleme. Ministrice, Agencija za lijekove je medicinsko zdravstvena djelatnost, ona je u službi očuvanja i unapređenja zdravlja svih građana. Zarađuje novac i puni budžet, cca 12 miliona godišnje", navodi Rustemović.

On dalje navodi kako je u vrijeme koronavirusa formiran Krizni štab na nivou Agencije, a odnosio se na kontrolni laboratorij, tako da su laboratorijske analize i kvalitet lijeka u kontinuitetu rađeni.

"Pacijentima su bili dostupni svi neophodni lijekovi u vrijeme ove pandemije. Već pošto nemate vremena da nas primite, evo Vas javno molim kako da riješite naše probleme. Omogućite nam prijem novih stručnih ljudi, ovih dana su nam ključne pozicije u sektorima prazne. Stručni ljudi otišli u penziju", saopćio je Rustemović.

Također zahtijevaju da se poradi na poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih, najmanja primanja zdravstvenih radnika i ostalog osoblja Agencije na nivou BiH.

"Pomozite nam da dođemo do izmjene Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta. Izmjenu nakon punih 10 godina od osnivanja Agencije početkom ove godine smo stavili na dnevni red, olabavili kriterijume u opisu radnih mjesta, sve sa željom da primimo mlade i stručne ljude. Bez prijema novih ljudi, a on se godinama ne dešava, teško može funkcionisati Agencija. Pokušajte ući u izmjenu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, omogućiti bolji status Agenciji i uposlenim Agencije omogućiti što bolji materijalni status, sve ove probleme možete riješiti sistemski, kroz novi Zakon o lijekovima", naveo je Rustemović.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.