28.5.2020. 12:42
0
Društvo novinara BiH osudilo prijetnje smrću Vanji Stokić
Nakon prijetnji da će joj odsjeći glavu, koje je dobila urednica portala eTrafika, generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto se nada da će nadležne službe ozbiljno shvatiti ovaj slučaj i podsjeća da je nedovoljno kažnjavanje napada na novinare jedan od razloga što su oni sve češći.

Nije nikakva izlizana fraza da su ugrožavanja prava novinara, uključujući ozbiljne prijetnje i fizičke napade postala svakodnevnica u Bosni i Hercegovini.

„Dok zemlja polako izlazi iz vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa, gdje su novinari stalno bili jedni od onih na "prvoj liniji", užasnut sam izvještajem o prijetnjama smrću kolegici Vanji Stokić, urednici portala e-Trafika.

Treba istaknuti da je kolegica Stokić izvještavala iz Bihaća o problemu ilegalnih migranata, te da je objavila fotografije s njima, zbog čega je od višestruko zatvaranog kriminalca dobila prijetnje da njoj, migrantima i svim njihovim "dušebriznicima" treba odsjeći glave!“, kaže Fedažd Forto, sekretar Društva novinara BIH.

Prema pisanju samog portala, MUP je ovaj put brzo reagirao na dojavu i priveo osumnjičenog, opasnog kriminalca 41-godišnjeg Gorana Živanovića iz Bratunca protiv kojeg će biti podnesen izvještaj za krivično djelo "ugrožavanje sigurnosti". 

„Očekujem da će i nadležno tužilaštvo, a zatim i sud ozbiljno shvatiti ovaj slučaj, kao što je to uradio MUP, i da ovaj barbarski napad neće ostati nekažnjen. Inače, upravo su nikakve ili male kazne za napade na predstavnike medija jedan od razloga sve češćih napada, budući da mnogi smatraju da takvi napadi ne samo da nisu kažnjivi, već da su bezmalo društveno poželjno ponašanje“, dado je Forto.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.