30.5.2020. 22:00
4
Edin Ramić tvrdi: Bez premijera Novalića upitne penzije i invalidnine
Edin Ramić, potpredsjednik SDA i ministar za izbjeglai raseljena lica FBiH bio je gost Vijesti 7 na Hayatu.

Ministre, kako komentirate situaciju u kojoj je Tužilaštvo zadržalo, oduzelo slobodu premijeru Fadilu Novaliću, ali i Fahrudinu Solaku te Fikretu Hodžiću? Je li bilo naznaka da bi moglo doći do ovakvog razvoja situacije?

- Kad je u pitanju privođenje na neki način premijera Novalića, postavlja se pitanje koji su opravdani razlozi iz razloga što već mjesec i po dana je već aktuelna ta tema respiratori u vezi sa saslušavanjima potencijalnih osumnjičenih, pristupima eventualnim dokazima. Zaista nije postojao niti jedan razlog po našem mišljenju da se federalni premijer liši slobode i da se na neki način dovede u pitanje funkcionisanje kompletne Vlade FBiH.

Vi ste ministar u Vladi Federacije, imate li vi ikakvih saznanja, službenim putem, od Tužilaštva BiH o ovom predmetu, ili se informišete iz medija kojima, očito, Tužilaštvo ustupa informacije pa i dijelove dokaznih materijala?

- Mi smo očigledno kao neki gledaoci ovih nekih emisija poput farme, velikog brata i slično. Svi preko malih ekrana ili čitajući određene portale dobijamo uvid u slučaj. Mi kao članovi Vlade dobijamo informacije iz medija.


- Bilo je reakcija, opozicije prije svega, pa i Milorada Dodika, u kojima se kaže kako se rad u predmetu Respiratori ne može poistovjećivati s napadom na Bošnjake. Kako to komentirate?

- Bilo je to na neki način likovanje sa strane SNSD-a i HNS. Očito je da su zadovoljni urađenim poslom. Svih ovih godina se upozorava na kontrolu tužilaštva i dijela sudske vlasti sa strane SNSD i HDZ, očigledno su zadovoljni rezultatom da se sav taj trud kontrole tih institucija isplatio i da na ovaj način gdje su Bošnjaci većina Vladu dovedu u potpunu blokadu.

Jučer, u reakciji HDZ-a, odnosno HNS-a, na postupanje Tužilaštva spomenuo se i zahtjev za deaktiviranje sredstava MMF-a deponovanih u Centralnoj banci. Zahtijeva se da sredstva idu kantonima. Ministre, kakve veze imaju ova sredstva, kantoni i predmet ‘Respiratori’?

-Mi imamo tu situaciju iz HDZ odnosno HNS-a, imamo problematiziranje Predsjednišva BiH, izbor Željka Komšića kojeg ne priznaju i ne žele razgovarati. Imate situaciju da ne žele formirati novu Vladu FBiH jer imaju kontrolni mehanizam u Domu naroda koji štiti za pitanje nacionalnog interesa a ne za blokadu FBiH. To je neki politički diktat zahvaljujući mehanizima zaštite naroda za koje se smatra da je malobrojan u BiH. Vi od strane tih političkih subjekata imate različite zahtjeve. Ukoliko se ne pristane na ucjene i pritiske vi i na ovaj način blokiraju svi procesi u BiH.

Od jučer, također, čujemo dilemu i različita tumačenja o mogućnostima održavanja sjednica Vlade. Hoće li uopće biti sjednica Vlade bez premijera Novalića? Kakav je stav ministara, ali i vaše stranke?

Mi ćemo imati situaciju vrlo brzo da bilo koji naš transfer, bilo šta što je unešno u budžet, obaveza prema dobavljačima, izvođačima radova, korisninicima invalidninane može biti isplaćena bez potpisa premijera i minsitrice finansja i misim da je to još jedan argumenata što ga nije trebalo privoditi.



(Lejla Trle) 

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.