31.5.2020. 20:49
1
Izetbegović: Novalić će dokazati svoju nevinost, tužiteljica Tadić je pod kontrolom SNSD-a i HDZ-a
"Poznajem veoma dobro gosp. Novalića, zato sam se od početka stavio na njegovu stranu. Čovjek koji bi se upostio u korupciju ne bi se ponašao kao on, ne bi dočekivao respiratore", rekao je Izetbegović.

"Napravio je samo jednu grešku, trebao je da pita je li to zaista tako dobar respirator i to je sve", dodaje Izetbegović.

Na pitanje da li je ovo politički montiran proces, Izetbegović kaže:

"Mislim da jeste, očigledno je da Tužilaštvo stoji iza ovog montiranog procesa. Ovo će sve ispuhati kao balon, gosp. Novalić će dokazati da on apsolutno nije umiješan u bilo kakvu korupciju. Ovo je očigledan udar na gosp. Novalića i bošnjačku strukturu vlasti" kazao je Izetbegović.

"Četiri puta više procesa u Federaciji BiH je otvoreno za vrijeme mandata tužiteljice Gordane Tadić, mislim da je onda svima sve jasno"

Kada je u pitanju sigurnost tužiteljice Gordane Tadić, Izetbegović je bio jasan:

"Sigurnost gospođe Tadić nije upitna, jer Bošnjaci su jedan benigan narod koji je navikao da ih se ovako tretira" zaključuje Izetbegović te dodaje:

"Gospođa Tadić je veoma lična, medijski se prepucavala sa Draganom Mektićem i na kraju mu svezala tužbu. Evidentno je da ona ugađa SNSD-u i HDZ-u, pogledajte samo brojke i odnos prema Bošnjacima, naprimjer prema generalu Drekoviću" kaže Bakir Izetbegović, te dodaje da je ovaj proces zapravo državni udar.

Na pitanje o tome šta bi se desilo kada bi se Novalić "skinuo" sa mjesta premijera Federacije BiH, Izetbegović kaže:

"Kada bi Novalić bio uklonjen, ostao bi jedan nacionalno izbalansiran vrh Federacije BiH, sa samo 1 predstavnikom Bošnjaka na 5 ili 6 pozicija, dakle ostali bi samo predstavnici HDZ-a"

"Mislim da će gosp. Novalić vjerovatno moći obnašati funkciju premijera, ne mislim da će ići do toga da mu se zabrani rad na toj funkciji", dodaje Izetbegović.

Također, Izetbegović je i komentarisao nedavnu izjavu Fahrudina Radončića, o tome kako je bošnjački faktor dovoljno jak da ne dozvoli HDZ-u da preuzme vlast u Federaciji.

"Gosp. Radončić je upravu, bošnjački faktor jeste dovoljno jak da ne dozvoli HDZ-u da preuzme vlast u Federaciji. U prošlosti smo imali problema, bila je jedna kriza u odnosima između SDA i SBB, ali danas je naša saradnja na zadovoljavajućem nivou" kaže Izetbegović.

"HDZ ima strah od bošnjačke nadmoći nad njima, u političkom smislu. Njihov korpus se smanjuje i oni imaju taj strah bošnjačke dominacije, i upravo je HDZ krivac zašto se još uvijek nije formirala Federalna vlada", dodaje Izetbegović.

Na pitanje o imenovanju sudija Ustavnog suda, Izetbegović kaže:

"I to je odluka koju koči HDZ, kao i odluku o raspodjeli sredstava MMF-a. To su sve njihovi hirovi", kaže Izetbegović.

Na pitanje o izborima, Izetbegović je kategoričan.

"Izbori se moraju održati do datuma koji je određen u novembru. Apsolutno moramo naći novčana sredstva za taj proces. HDZ to sigurno neće tako lako dopustiti, njima odgovara "Mostarizacija" Bosne i Hercegovine", kaže Izetbegović.

"SDA će pobijediti i na ovim izborima, i na onim za dvije, četiri ili šest godina", samouvjeren je Bakir Izetbegović.

 

 

 

(Nermana Crnčalo)


 

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.