1.6.2020. 14:09
0
Arapović: SBB će podržati smjenu Vlade, zašto se ne predlaže predsjednik FBiH
Adis Arapović iz SBB-a kazao je da je Vlada na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem nelegitimna i ona je prema Ustavu u nepostojećem tehničkom mandatu i krnjem sastavu.

"Ona je i u krnjem sastavu jer je jedna od ministrica preuzela ambsadorsku poziciju i to je mjesto ostalo upražnjeno. Sada Vlada dolazi u praktično nemoguće uslove rada jer je premijeru odlukom Suda BiH izrečena određena mjera zabrane jer on ne može raditi sa najbližim saradnicima uključujući i neke od ministara u Vladi FBH. Nama to daje za pravo da dalje preispitamo rad Vlade. Neko je potrošio 10 miliona KM javnog novca bez kontrole i bez da država i narod od toga imaju ikakvu korist i zbog toga se mora snositi i politička i krivična ali i etička odgovornost.  

Stav SBB-a je da će načelno podržati izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH iako znamo da to praktično ne znači puno jer neko mora predložiti predsjednika Federacije a onda i novi sastav što se nije desilo punu godinu i po dana, akže Arapović i dodaje:

„Znamo zašto, zbog nerazjašnjenih i neraščišćenih okolnosti na relaciji HDZ-SDA i adresa za deblokadu rada Vlade FBiH su upravo ove dvije političke stranke. Treba poslati poruku da je apsolutno neprihvatljivo ovo što se desilo u kritičnim trenucima da neko mora snositi političku odgovornost za ovo što se desilo a taj neko je na čelu parade premijer Federacije bez obzira da li je vlastitim činjenjem ili nečinjenjem počinio krivično djelo."

On je kazao da je izglasavanje nepovjerenja Vladi prvi korak za uspostavljanje novog saziva koji će imati legitimitet i biti volja većine odnosno bolje parlamentarne većine u Parlamentu FBiH. 
Na pitanje šta ako se smijeni Vlada a ne imenuje nova kazao je da će Vlada nastaviti obavljati dužnost.

„Volio bih da ovo izglasavanje nepovjerenja bude krupan politički signal i vodećim politčkim strankama i međunarodnoj zajednici da doprinese raspetljavanju ovog Gordijevog čvora. Mi po svaku cijenu moramo imamo novu Vladu FBiH i ne smiju neki zakoni makar to bio i Izborni zakon biti prepreka da se na nižem nivou završi implementacija izbornih rezultata. To je kršenje i Ustava i zakona. I Tužilaštvo bi se i ovim slučajem moglo pozabaviti, zašto određene stranke pa i pojedinci ne predlažu kandidate za predsjednika i potpredsjednike FBiH i zašto se ne završava izborni proces započet sredinom 2018. godine", kazao je Arapović. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.