1.6.2020. 15:57
0
Duraković: Izmakao sam se kako bi se lakše dogovorili
Od srca želim svu srec´u i uspjeh kandidatu za nacˇelnika Aliji Tabakovic´u i kandidatima na probosanskim listama za SO Srebrenica, a posebno timu koji radi noc´ i dan, u skladu sa ogranicˇenim kapacitetima i logistikom na mobilizaciji povratnika, izbjeglih i raseljenih lica, saopćio je danas na zvaničnom profilu Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice.

Duraković je kazao da su oni koji ga ne poznaju dovoljno možda i mislili da će ove godine biti nezavisni kandidat.

"Oni koji me ne poznaju dovoljno su možda pomišljali da ću u svoj toj priči oko Lokalnih izbora u Srebrenici na kraju izaći s nekom “nezavisnom kandidaturom”. Ali, prvo sam 2012. krenuo u neizvjesnu 'trku' kad su svi mislili da nećemo dobiti, pa smo dobili. Mnogi su omalovažavali uspjeh inicijative “Glasaću za Srebrenicu”, pa da vidimo sad kako mogu osigurati plan, logistiku i ljude da taj rezultat ponove".

"Na krilima toga smo 2014. napravili “Prvi mart” i “Domovinu”, učinili probosanski blok u RS-u važnim faktorom u NSRS.

Na izborima 2016. smo po nekim brojevima bili i jači. Digli smo naše ljude u inostranstvu, vratili im vjeru u uspjeh. Ipak, to nije bilo dovoljno, blok oko SNSD-a i SDS-a je imao jednog kandidata i stajao je jedinstveno, zato smo tu bitku izgubili".

Dodaje da je kroz pokret "Odgovor" pokušao vratiti vjeru Bošnjacima povratnicima u RS.

"Onda sam radio dvije godine, nisam stao, htio sam kroz pokret “Odgovor” vratiti vjeru Bošnjacima povratnicima u RS-u, da možemo okrenuti stvari u svoju korist.

Kao nezavisni kandidat za potpredsjednika RS-a, bez ičije podrške, pobijedio sam sve druge bošnjačke kandidate u svojoj Srebrenici na Opštim izborima 2018.godine. Pokazao sam svima da jaka ideja može dobiti podršku, bez stranačke logistike, para, zakulisnih radnji, paketa, i praznih obećanja.

U cijelom tom periodu nisam prihvatio razne “umirujuće” pozicije, istovremeno sam bio iskren i otvoren, nisam strahovao od vlastodržaca, ali sam imao poštovanje za urađeno".

"Od početka razgovora o Lokalnim izborima 2020. dao sam svoj maksimum. Najbolje ljude koje sam znao iz ranijih izbornih ciklusa sam uključio da napravimo iskorak", navodi Duraković.

Na kraju dodaje da se "izmakao" kako bi se ostali lakše dogovorili.

"Danas sam se “izmakao”, kako bi se ostali lakše dogovorili. I napravili su dogovor. Zauzvrat ne tražim ništa. Nisam politički mešetar koji politiku vidi kao šansu da iz nje lično i materijalno profitira. Od srca želim svu sreću i uspjeh kandidatu za načelnika Aliji Tabakoviću i kandidatima na probosanskim listama za SO Srebrenica, a posebno timu koji radi noć i dan, u skladu sa ograničenim kapacitetima i logistikom na mobilizaciji povratnika, izbjeglih i raseljenih lica.

Uz vrijedan rad, sve je moguće. Uz dobru podršku Sarajeva, ništa nije nezamislivo. Hvala svima koji su mi poslali poruke podrške danas. Ali, moj ego je znatno manji od brojnih naših “prvaka” iz bliske postdejtonske prošlosti, koji su bili spremni da “propadne sve” ako oni nemaju dio “tala”", navodi Duraković na Facebook profilu.

Obraćanje je zaključio sa riječim da želi da ga historija pamti kao čovjeka koji je iskoračio u procesu pomirenja.

"Ne želim biti takav, želim da me historija zapamti kao načelnika koji je dobio izbore 2012.g, kada mnogi nisu vjerovali da ćemo to napraviti, kao čovjeka koji je iskoračio u procesu pomirenja, iako politički nepopularno u mome narodu, pružio ruku Aleksandru Vučiću. Neka me pamte kao načelnika koji je osigurao značajna ulaganja i pomoć u vremenima kada “Srebrenica nije bila u fokusu”. Najvažnije od svega, želim da ostane zabilježeno da sam živio i da ću živjeti sudbinu svog naroda, stvarnost Srebrenice, i da od nje odustati neću. A borba za njenu civilizacijsku važnost daleko je veća i šira od one lokalne, funkcionerske i politike od izbora do izbora. Mi nikada odustati nećemo! Moj izbor je sloboda! Za one koje smo izgubili, i za one koji će tek doći. Hvala vam".


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.