3.6.2020. 14:15
0
Dokument iz Ustavnog suda FBiH još nije stigao na adrese Vlade i Skupštine TK
Zvanični dokument Ustavnog suda FBiH koji je donio Mišljenje da imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH, nije stigao na adrese Skupštine, kao ni Vlade TK - potvrđeno je Feni u ovim institucijama.

Iz Vlade TK Feni je rečeno da će svoj stav o Mišljenju Ustavnog suda Federacije BiH kantonalni premijer Denijal Tulumović dati naknadno, nakon što dobije zvaničan stav Suda. 

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović kaže da sada treba vidjeti koji je to pravni lijek i šta tačno piše u Mišljenju Ustavnog suda BiH.

-Za sada nisam ništa dobio službeno i o tome ne mogu raspravljati - rekao je Vujović.

Smatra da je Klub Hrvata u Vladi TK trebao na vrijeme pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

- U proceduri imenovanja Vade TK oni su zakasnili podnijeti zahtjev o ocjeni ustavnosti Odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona - ocijenio je Vujović za Fenu.

Dopredsjednik u Skupštini iz reda hrvatskog naroda i delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Boris Krešić napominje da na sjednici Skupštine TK, na kojoj je imenovana kantonalna vlada, nije bilo zastupnice Vedrane Petrović, a on, kaže, nije mogao sam pokrenuti pitanje vitalnog nacionanog interesa.

-Pitanje vitalnog nacionalnog interesa pokreće Klub naroda uz dvotrećinsku većinu iz tog kluba. Zato smo ovo pitanje pokrenuli kada je imenovana Vlada TK. Predsjednik Skupštine je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi prema poslovniku i tada je sve stalo - dodao je Krešić.

Zastupnica u Skupštini TK Vedrana Petrović ističe u izjavi Feni da Klub Hrvata nije imao ni vremena pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa na sjednici Skupštine hitnog karaktera 20. jula.

- Mi smo poziv za sjednicu Skupštine dobili dan ranije, a samim time i biografije ministara. Tada nisam bila u BiH i zato nisam ni reagovala. Mislim da je predsjednik Skupštine TK ili jedan od potpredsjednika mogao pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Time bi se ovo pitanje odmah riješilo na sjednici na kojoj je Vlada imenovana. Pošto se to nije desilo, ja sam poslala inicijativu za sazivanje sjednice Kluba Hrvata u Skupštini TK, na kojoj smo profesor Krešić i ja donijeli Odluku o podnešenju prigovora o povredi vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog konstitutivnog naroda. Od predsjednika Skupštine Žarka Vujovića smo dobili obrazloženje da smo zakasnili s podnošenjem prijave - rekla je Petrović.

Smatra da je Krešić svjesno ovo napravio, jer je, kako je ustvrdila, mogao pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa na samoj sjednici na kojoj se imenovala Vlade TK.

- Prema poslovniku pitanje vitalnog nacionalnog interesa može pokrenuti jedan od predsjednika ili jedan od potpredsjednika Skupštine TK, a potpredsjednik je gospodin Krešić. Ja ću ponovno podnijeti inicijativu za sazivanje Kluba pa ćemo vidjeti šta gospodin Krešić na to kaže. Naravno, kao Klub SDP-a ćemo vjerovatno tražiti odgovor i pokrenuti nova pitanja - naglasila je Petrović.

Iz Županijskog odbora HDZ BiH istaknuli su da su na ovaj problem kršenja Ustava Federacije, Ustava TK, kao i zakona o Vladi TK ukazivali od prvog dana njenog formiranja.

- Ustavni sud Federacije BiH je samo potvrdio ono što je svima bilo jasno, da je Denijal Tulumović tada kao mandatar za sastav Vlade svjesno prekršio odredbe Ustava i Zakona o Vladi TK i zbog toga bi trebao snositi i političku i svaku drugu kaznenu sankciju. Mi ćemo u HDZ BiH razmotriti svaki vid daljnjih procesnih radnji prema svakom pojedincu koji je sudjelovao u ovom protuustavnom i protuzakonitom postupku - rekao je predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Tuzla Danijel Nikolić.

U izjavi Feni navodi da je sramna i ponižavajuća činjenica da se cijeli pravni aparat u skupštinskim i vladinim organima nije suprotstavio ovakvom pravnom nasilju. Na ovom testu svo svoje pravno znanje kao profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli je, dodao je, pokazao i Boris Krešić kao delegat u klubu Hrvata Doma naroda Parlamneta FBiH, dopredsjednik Skupštine i predsjedavajući Kluba Hrvata u ovom zakonodavnom tijelu.

-Umjesto da zaštiti pravo naroda kojeg predstavlja i u čije ime je predsjednik Kluba on je stao na stranu političkih nalogodavaca i svjesno propustio poduzeti dostupne mehanizme zaštite. Ovim mišljenjem Ustavnog suda samo je potvrđena politička agenda u kojoj se žele jednom narodu oduzeti politička prava, a onda i svaka druga. To je nažalost svakodnevnica u ovoj županiji - stav je Nikolića.

Postupajući po zahtjevu dopremijerke Federacije BiH Jelke Milićević, Ustavni sud FBiH donio je Mišljenje kojim je nedvosmisleno izrečeno kako Odluka o potvrđivanju imenovanja Vlade TK nije sukladna Ustavu FBiH i Zakonu o Vladi Tuzlanskog kantona, s obzirom da na ministarskoj poziciji nije imenovana osoba iz reda Hrvata.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.