3.6.2020. 16:47
0
Formiran ekspertski tim zadužen za odgovor Hrvatskoj oko otpada na Trgovskoj gori
Na prvom sastanku Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore konstituisan je ekspertski tim kako bi se pripremio adekvatan odgovor, jer je za BiH neprihvatljiva namjera Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom skladišti radioaktivni otpad.

U ekspertskom timu je 21 osoba iz nadležnih ministarstava i oblasti, profesori, predstavnici parlamentarnog Kluba Zelenih, kao i predstavnici općine Novi Grad (Bosanski Novi) i Unsko-sanskog katona.

Na čelu ekspertskog tima bit će Emir Dizdarević, zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Na prvom sastanku Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore danas u Banjoj Luci razgovarano je i o konstituisanju pravnog tima, čiji članovi će biti predložili u narednih 15 dana.

"Apelovat će se na ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković da pokrene diplomatske aktivnosti u kontaktima s Hrvatskom i da članovi Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine ragovaraju s hrvatskim vlastima i istaknu da je za BiH neprihvatljivo odlaganje otpada u Trgovskoj gori u neposrednoj blizini bh.granice, rekao je Košarac na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić je dodala da je po zadnjim informacijama Hrvatska poništila javni poziv za izbor konsultanske kuće koja bi trebalo da se bavi izradom studije uticaja na životnu sredinu.

Predstavnik Zelenog kluba – međuparlamentarne grupe poslanika Saša Magazinović kaže da je učinjeno mnogo više u zadnjih nekoliko mjeseci, nego ranijih godina.

"Nije dovoljno izreći svoj stav da se problem riješi, već treba ići u operacionalizaciju, u čemu do sada nismo bili uspješni. Zato pozdravljam ove aktivnosti, prvenstveno da se u sve uključuje struka i ostali zainteresovani, rekao je Magazinović.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.