5.6.2020. 16:01
0
Tužilaštvo KS: Čelik se nije lažno predstavljao, Konaković nije 'ukrao' pečat
Epilog sa krivičnim prijavama koje su se podnosile krajem prošle i početkom ove godine zbog dešavanja u Skupštini KS i promjenom rukovodstva dalo je Tužilaštvo KS koje je odlučilo da se neće provoditi istrage protiv Mirze Čelika i Elmedina Konakovića, sadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine KS i bivšeg predsjedavajućeg Skupštine KS.

U odgovoru koje je Tužilaštvo KS uputilo na zastupničko pitanje dopredsjedavajuće Skupštine KS Danijele Kristić navodi se da je 18. maja donesena Naredba da se istraga neće provoditi protiv Mirze Čelika, a zbog krivičnog djela lažno predstavljanje iz člana 369. stav 1. KZ FBiH.

„Iz prijave i pratećih spisa, očigledno je da prijavljeno djelo nije krivično djelo“, navodi se u odgovoru Tužilaštva KS.

Nešto prije 8. maja donesena je Naredba o obustavi istrage protiv Elmedina Konakovića, zbog krivičnog djela oduzimanje ili uništenje službenog pečata ili službenih spisa iz člana 367. KZ FBiH, jer nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni počinio krivično djelo. 

Također, postupajući tužilac poduzima potrebne radnje radi provjere navoda krivične prijave članova Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo od 14. januara 2020. godine, a sve u cilju donošenja konačne tužilačke odluke. 

Radi se o krivičnoj prijavi koja je podnesena protiv Smiljane Viteškić za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, a Mirze Čelika zbog lažnog predstavljanja zbog sazivanja i održavanja sjednice 28. decembra na kojoj je nelegalno izabran Čelik za predsjedavajućeg Skupštine što je kasnije osporeno. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.