9.6.2020. 15:47
0
OSCE poručuje vlastima: Usvojite budžet ili donesite odluku o finansiranju izbora
Misija OSCE-a oglasila se na Twitteru povodom izostanka odluke vlasti o finansiranju Lokalnih izbora koji bi se trebali održati u novembru 2020. godine.

"Kontinuirano propuštanje da se osiguraju sredstva za finansiranje općinskih izbora u BiH predstavlja kršenje odredbi Izbornog zakona BiH, narušava demokratiju i ustavni poredak, te podriva nezavisnost i nepristrasnost institucija na državnom nivou. Rok u kom su nadležne institucije BiH bile dužne osigurati sredstva za izbore istekao je 22.05. Pokušaji opstrukcije izbornog procesa, uključujući i namjernu opstrukciju osiguravanja sredstava za finansiranje izbora, mogli bi dovesti do povrede političkih prava svih građana", navode iz Misije OSCE-a. 

Podsjećaju sva nadležna tijela, uključujući Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatna sredstva za finansiranje izbora.

"Potrebno je hitno osigurati neophodna sredstva, usvajanjem Budžeta institucija BiH ili donošenjem posebne odluke o finansiranju", kažu iz OSCE-a. 



(Patria)

OSCE
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.