12.6.2020. 12:40
0
Potpisalo više hiljada građana: Traži se od Incka nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida
Predstavnica "Kluba 100-PLUS" Senada Softić- Telalović izvršnom asistentu u OHR-u Sandri Gluvačević predala je peticiju kojom se od visokog predstavnika Valentina Inzka traži da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH. Peticiju je potpisalo više hiljada građana.

Riječ je o peticiji koja je pokrenuta prije nekoliko mjeseci od strane "KLUB 100-PLUS" kojom se traži od visokog predstavnika međunarodne zajednice da po hitnom postupku, a najkasnije do 11. jula 2020. nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

"Bosni i Hercegovini je odavno potreban zakon o zabrani negiranja genocida, i nažalost sve do danas, nakon skoro 25 godina od genocida u Srebrenici, vlasti u Bosni i Hercegovini to evidentno nisu u stanju učiniti. Donošenje zakona o zabrani negiranja genocida je obaveza Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Međutim, zbog specifičnih političkih odnosa i nedostatka političke volje to je za sada teško očekivati. Uz to, negiranje genocida je osnova za narušavanje sigurnosti i političke situacije u zemlji.

Zbog svega navedenog, putem ove peticije "KLUB 100-PLUS" obraća se Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu, njegovoj Ekselenciji, gospodinu Valentinu Inzku, sa zahtjevom da, u okviru svojih ovlasti oktroira-nametne, zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini", navode iz "KLUB 100-PLUS".

KLUB 100-PLUS čine građani i prijatelji Bosne i Hercegovine iz cijelog svijeta čiji je cilj da okupe što veći broj ljudi.

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.