27.6.2020. 15:40
1
Državljani BiH ipak neće moći u EU od 1. jula
Bosna i Hercegovina je ispala iz igre budući da je od početka bila na granici ispunjavanja ključnog kriterijuma da njihovim državljanima bude od 1. jula omogućen ulazak u Evropsku uniju, javlja Radio Slobodna Evropa.

Glavni kriterijum da Evropska unija otvori granice prema takozvanim trećim zemljama jeste opadajuća stopa zaraženih koronavirusom.

Radio Slobodna Evropa imala je uvid u listu zemalja koja je izrađena kasno u petak, 26. juna, nakon šestosatnog sastanka, petog po redu, na nivou ambasadora zemlja članica EU u cilju pronalska zajedničkog stava oko spoljnih granica EU.

Na osvježenoj listi je sada manje od 20 država za čije državljane bi Evropska unija mogla otvoriti granice od 1. jula, među kojima su, iz regiona, samo Srbija i Crna Gora.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana, poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova nisu bile ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj o situaciji sa pandemijom COVID-19 u ovim zemljama.

Zemlje EU imaju rok do subote u 18 sati da se usaglase sa listom i u tom slučaju bi se usvojile preporuke takozvanom pisanom procedurom.


(Patria) 

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.