1.7.2020. 22:01
1
MUP RS: Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH obmanjuje javnost
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH obmanjuje javnost dopisom u kojem je dostavila mišljenje na Instrukciju o pitanjima od važnosti za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa EUROPOL-om, čime svjesno opstruiše sprovođenje ratifikovanog međunarodnog sporazuma.

"Uspostavljanje zajedničke kontakt tačke za BiH, kao centralne tačke kontakta između BiH i EUROPOL-a, predviđeno je Operativnim sporazumom, a Instrukcija o pitanjima od važnosti za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Evropolom bliže određuje pitanja koja su već definisana Sporazumom u svrhu realizacije", saopćili su iz MUP-a RS-a.


Na pomolu kriza između BiH i EUROPOL-a: Sporan potez zamjenika ministra sigurnosti


Iz entitetskog MUP-a ističu da je ova instrukcija, koja je prema riječima Direkcije za njih neprihvatljiva, donesena je u skladu i na način kako je predviđeno članom 6. Privremene odluke o uspostavljanju sistema saradnje i razmjene informacija nadležnih organa za sprovođenje zakona u BiH i EUROPOL-a, koju je 11. decembra 2013. godine usvojilo Vijeće ministara BiH i objavljena u Službenom glasniku BiH i njeno donošenje predstavlja direktno sprovođenje Sporazuma.

Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji BiH sa EUROPOL-om, potpisan je 31. augusta 2016. godine, a ratifikovan tokom februara i marta 2017. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu EU.

"Tim, takozvanim Operativnim sporazumom, niti bilo kojim drugim dokumentom, nije predviđeno potpisivanje nikakvog dodatnog sporazuma u BiH za njegovo sprovođenje, iz čega se jasno vidi da pozivanje na Sporazum o uspostavi zajedničke kontakt tačke za BiH nema nikakvo pravno utemeljenje", ukazali su iz MUP-a Srpske.

Odluke Parlamentarne skupštine BiH, a posebno one koje se odnose na ratifikaciju međunarodnih sporazuma, obavezujuće su i da se rukovodioci policijskih tijela ne mogu postavljati iznad zakonodavnih tijela.

Zajednička kontakt tačka je tijelo, koje čine predstavnici svih policijskih tijela u BiH, koje kao takvo predstavlja kontakt tačku za BiH u skladu sa evropskim standardima i pozitivnim pravnim propisima u BiH.

"Sve ostale sugestije Direkcije, a u smislu da Vijeće ministara jednostrano izmijeni Aneks Operativnog sporazuma i da Direkcija imenuje kao kontakt tačku za saradnju sa EUROPOL-om, su kako pravno neosnovane, tako i nesprovodive u praksi jer Direkcija nema pravni osnov da bude nadležno tijelo u skladu sa Uredbom Evropola, a samim tim i kontakt tačka, niti može da ispuni bilo koji od zadataka koji se postavljaju Uredbom EUROPOL-a", napominju iz MUP-a RS.

U saopštenju je navedeno da Direkcija nije istražno tijelo zaduženo za oblasti iz nadležnosti EUROPOL-a, odnosno službenici Direkcije ne bi trebalo da imaju pristup operativnim istražnim podacima jer nemaju zakonski osnov da učestvuju u istragama.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nikada nije bilo ometajući faktor koji sputava proces realizacije saradnje sa EUROPOL-om i uvijek je bilo za dosljednu primjenu Operativnog sporazuma", navedeno je u saopštenju.

Za kraj navode da je MUP Republike Srpske opredijeljen je za saradnju sa EUROPOL-om na način kako je definisano Sporazumom o operativnoj i strateškoj saradnji, te je više puta ukazivalo na potrebu potpunog sprovođenja potpisanog, ispregovaranog i ratifikovanog Sporazuma, s ciljem poboljšanja bezbjednosti građana ne samo u BiH.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.