2.7.2020. 21:00
1
SDP BiH: Puna podrška SABNOR-u, borba protiv fašizma se nastavlja pravnim putem
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine povodom zahtjeva za procesuiranje čelnika SABNOR-a daje punu podršku svijetloj strani društva, koja će očito morati nastaviti borbu protiv fašizma i pravnim putem.

"Režim koji dopusti održavanje mise zločincima poput Luburića pod krinkom slobode vjeroispovijesti, a potom pozove na suđenje antifašiste iz SABNOR-a, bez da tada uvaži slobodu mišljenja, otvoreno se stavlja na stranu jedne ideologije, nimalo slučajno, vladajuće, revizionističke i nacionalističke ideologije. Što se u tom potezu poziva na odredbu FUCZ znači onoliko koliko se i bilo koji sistem pozivao na svoje zakone, odredbe i odluke, ma koliko one bile rasističke, diskriminatorske i uperene protiv jedne strane.Historija je prepuna „legalnih“ fašističkih poteza. Poznati su rasni zakoni u svijetu, ali i našoj povijesti, brojne diskriminatorske prakse, a BiH ima i nekoliko presuda upravo po pitanju zakona koji negiraju ljudska prava", poručuju iz SDP BiH u saopćenju za medije.

Dodaju da "trenutno imamo slučaj da je antifašistička šetnja narušavanje mira za ovaj režim, dok niti jedno drugo okupljanje, kojih je bilo na pretek u posljednje vrijeme, nije okarakterisano kao delikt".

"Također, povratak korone krenut će upravo nakon takvih okupljanja. To u veliku sumnju dovodi navode da je šetnja u ime najboljih civilizacijskih dostignuća izvor širenja zaraze. Drugim riječima, poštivanje zakona u ovoj državi, na koje je SDP pozvao u svojoj prvoj reakciji, očito gubi smisao kada se sprovodi selektivno i samo nad antifašistima, dok imamo dvodecenijsko marširanje fašističkih falangi po svakom pedlju BiH bez ikakve ozbiljne sankcije. Također, nikada nije usvojen prijedlog SDP- o zabrani fašističkih okupljanja i obilježja. SDP će između zloupotrebe odluka u svrhu disciplinovanja antifašista i civilizacijskog poštivanja antifašizma odabrati nove zakone i odluke koje će zaštititi ljude od teške zaraze fašizmom. SDP će učiniti sve da kažnjavanje antifašista ne bude uvedeno na mala vrata", zaključeno je u saopćenju.


(Patria) 

BiHSDP
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.