4.7.2020. 11:11
1
Ivancov: Pokušaji da se BiH "progura" u NATO dovode u pitanje sigurnost
Rusija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, a u kršenju statusa i prava konstitutivnih naroda i entiteta vidi ozbiljnu prijetnju budućnosti multinacionalne BiH, poručio je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Reagujući na pisanje pojedinih medija, koji pozivajući se na izvještaj odbora u Senatu SAD, tvrde da Rusija podriva suverenitet BiH, Ivancov je naglasio da Rusija sarađuje sa BiH i na centralnom nivou i sa entitetima i sa kantonima i opštinama.

Ivancov je poručio da BiH kao suverena država ima pravo da se /ne/približi nekome, te da u društvu BiH ne postoji konsenzus o integraciji u NATO.

- Pokušaji da se "progura" integracija BiH u NATO, koji podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima, dovode u pitanje bezbjednost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja garanata mirovnog sporazuma ima pravo i obavezu da na to ukaže i da radi u korist bezuslovnog pridržavanja dejtonskih principa - zaključio je Ivancov.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.