4.7.2020. 18:37
0
Salkić: Opasno se približavamo brojki od 200 zaraženih za jedan dan
Specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterolog i v.d. načelnik Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. sc. Nermin Salkić, kaže da je epidemiološka situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine, u pogledu COVID-19 epidemije, od prvih dana juna ove godine u konstantnom pogoršanju.

- Nažalost, nakon inicijalno odličnih mjera kojima je epidemija u potpunosti stavljena pod kontrolu, sa nekoliko manjih i izoliranih klastera, mi smo sad u situaciji da imamo 145 slučajeva na 100.000 stanovnika i što je još bitnije sa tendencijom kontinuiranog prirasta novih slučajeva i opasno se približavamo brojki od 200 novih slučajeva za jedan dan - naglasio je Salkić za Fenu.

Ako se pogledaju epidemiološke krivulje rasta novih slučajeva u pojedinim evropskim državama, kako kaže, posve je jasno da unatoč činjenici da većina evropskih država ima veći broj slučajeva na 100.000 stanovnika, za razliku od BiH njihove krivulje opadaju.

Time se jasno oslikava činjenica da su epidemiju u svojim državama stavili pod kontrolu.

- Opet za razliku od nas, kao i za razliku od Srbije, Sjeverne Makedonije. Čini se da Hrvatska zasad drži situaciju pod kontrolom, no moramo biti svjesni da se turistička sezona u Hrvatskoj koliko-toliko pokreće i skok broja novih slučajeva tamo može se očekivati koncem jula - naglasio je Salkić.

Za epidemiološke mjere Salkić kaže da imaju efekta. Bez njih je faktor prijenosa ovog virusa oko tri, odnosno jedan zaraženi u prosjeku inficira tri druge osobe.

- Naše posljednje kalkulacije govore u prilog tome da je posljednjih 7-10 dana faktor prijenosa u BiH oko 1,5. To ne znači da se neće povećati, ako građanstvo ne bude odgovorno i disciplinirano - upozorio je Salkić.

Nije, kaže, pristalica uvođenja mjera tipa državnog karantena, ali lokalizirani karanteni na nivoima mjesnih zajednica ili općina imaju rezona ako je broj novih slučajeva visok.

- Takvim lokaliziranim karantenama, koji bi trajali do dvije nedjelje, spriječilo bi se širenje infekcije i potreba stavljanja većih prostora u izolaciju odnosno spriječila potreba državnog karantena.

Također, mislim da bi bilo kakva masovna okupljanja do daljnjeg trebalo zabraniti - kazao je Salkić. 

Navodi primjer Tuzlanskog kantona, gdje se nekoliko klastera može povezati sa većim svadbama.

Prema njegovom mišljenju još jedna mjera koju bi trebalo donijeti je obaveza ulaska u BiH sa testom na koronavirus, koji ne bi trebao biti stariji od tri dana.

- Pogoršanje epidemiološke situacije kod nas direktan je rezultat nekontroliranog priliva stanovništva krajem maja. Treba se omogućiti našim građanima koji rade izvan BiH da se vrate u svoju državu, ali sa dokazom da ne dolaze sa virusom prvo u svoje obitelji, a onda i u svoju državu – smatra Salkić.


(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.