11.7.2020. 11:03
0
Mahathir: Svijet je gledao, nije djelovao dok čin nije bio gotov
Bivši premijer Malezije Muhamed Mahathir poručio je da je prije 25 godina svijet samo gledao dok je najveći zločin od Drugog svjetskog rata počinjen u modernoj Evropi.

"Njegova ekscelencija, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dame i gospodo, želio bih se zahvaliti Vladi Bosne i Hercegovine što su mi omogućili da kažem nekoliko riječi vezi sa 25. godišnjicom genocida u Srebrenici. Prije 25 godina, svijet je samo gledao dok je najveći zločin od Drugog svjetskog rata počinjen u modernoj Evropi", naveo je Mahathir.

Iako mnoge današnje generacije nisu čule za Srebrenicu, određenu sigurnu zonu, Bosna i Hercegovina je svjedočila užasnom, krvavom pokolju, naveo je.

"Sistemsko istrebljenje je usmrtilo nekih 8.000 bosanskih muslimana koji su tražili utočište u gradu Srebrenici postali su žrtve petodnevnog i dužeg masakriranja od strane Srba. Muškarcima i dječacima je naređeno da kopaju sebi grobove prije nego što su upucani ili isprebijani do smrti i onda bačeni u taj isti grob koji su iskopali. Srbi Jugoslavije koji su započeli genocid nisu probali sakriti svoje namjere da pobiju muslimane, otvoreno nazvavši svoja djela etničkim čišćenjem. Za više od tri godine, Evropa i svijet su sjedili i gledali kako se odvija rat u Bosni dok je krvožednim Srbima bilo dopušteno da počine užasne zločine nad bosanskim muslimanima. Ispred nosa snaga Ujedinjenih nacija, uništenje muslimana u genocidnom ratu kojem su se nadali Srbi je dozvoljeno da se nastavi gotovo slobodno. Snage UN-a su stajale i gledale krvoločno divljanje Srba", kazao je.

Kako je kazao, "holandske trupe, kojima je zadatak bio da zaštite Bosance, samo su se udaljili i dozvolile da se pokolj bosanskih muslimana nastavi".

"Svijet je gledao užasavajući se, ali nije djelovao dok čin nije bio gotov. Ali još uvijek postojeći krnji mir je razdvojio Bosnu i Hercegovinu na dva dijela, i počinioci – Srbi, su nagrađeni svojom teritorijom, Republikom Srpskom, koja je pravno dio Bosne. Takva je izopačena pravda. Rotirajući predsjednički sistem nametnut ostatku Bosne i Hercegovine čini nemogućim da se vlada Bosnom efikasno, a kamo li prema progresu i razvoju. Danas, 25 godina poslije, niti preživjele porodice žrtava Srebrenice niti narod Bosne i Hercegovine može smatrati da je pravda konačno zadovoljena. Pravda zapravo nije dozvoljena. Danas, mnogo toga nije naučeno iz ovih tragičnih događaja u Srebrenici. Etničko čišćenje se još uvijek dešava u drugim dijelovima svijeta, i opet svijet sjedi i posmatra. Hvala vam", naveo je Mahathir.

Ove godine u mezarju u Memorijalnom centru u Potočarima kopa se devet žrtava genocida iz jula 1995. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada su smiraj pronašle 6.643 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do sada su u mezarju Memorijalnog centra ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta.

Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

U napadu na “zaštićenu enklavu UN” Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Pred Tribunalom u Haagu te sudovima u regionu, za genocid počinjen u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, kao i četiri doživotne kazne zatvora.


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.