11.7.2020. 13:46
0
Potočari: Klanjana dženaza za još 9 žrtava srebreničkog genocida
U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari klanjana je dženaza i krenlo se obavljanjem ukopa za 9 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović. On je u svom govoru kazao da bi Srebrenica trebala postati mjesto kulture sjećanja.

„Danas smo se okupili da se molitvom sjetimo najmilijih. Vjerujemo da su naši šehidi živi i da se raduju našem dolasku“, kazao je reis Kavazović.

"Kolika je bila silina zla koja se obrušila na Srebrenicu govore nam i poteškoće s kojima se susrećemo i danas. Sada mnogo jasnije vidimo da se zlo genocida i Srebrenice ne može lako savladati i da će njegov otrov još dugo kružiti. No, život se obnavlja, istina razgoni tamu koja bi htjela vječno vladati ovim gradom. Vjerujem da će muslimani, katolice, Jevreji i pravoslavci naći način da razumiju jedni druge i da jedni drugima pomogne", dodao je Kavazović.

U specifičnim uslovima ove godine nešto je manje nego inače stiglo na dženazu kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida. Prije dženaza-namaza upriličen je vjerski dio programa, a nakon toga i proučena ilahija "Šehidi", a potom i "Srebrenički inferno".

Nakon toga počelo iznošenje tabuta iz musale Memorijalnog centra.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute s posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle konačni smiraj poslije 25 godina.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine bit će ukopani:
Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. u Krivačama kod Han Pijeska
Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. u Poznanovićima, Srebrenica
Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. u mjestu Pustoše
Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. u Slatini kod Srebrenice
Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi
Bajro ( Ramo) Salihović, rođen 1943. u Voljavici kod Bratunca
Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. u Sasama kod Srebrenice
Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji
Kemal (Husein) Musić 1968. rođen u Glogovoj.

Najmlađa žrtva je Salko Ibišević koji je u trenutku smrti imao samo 23 godine, dok je najstarija žrtva sedamdesetogodišnji Hasan Pezić.



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.