11.7.2020. 16:40
0
Dirigent Karović: Izvođenje Srebreničkog inferna je stresno i emotivno
Potresni oratorij 'Srebrenički inferno' izveden tokom ukopa posmrtnih ostataka devet identificiranih srebreničkih žrtava na obilježavanju 25. godišnjice genocida, i ove godine izazvao je snažne emocije.

Dirigent Udruženja muzičke omladine "Omladinski hor Zenica" Milenko Karović, koji je predvodio 53 članice hora, kazao je za Fenu da moraju opominjati, a da je to najbolje uraditi kroz pjesmu, jer muzika izaziva najveće emocije.

- Veoma je emotivno i stresno i svaki put kad završe djevojke zanijeme dok se ne vrate kući - istakao je Karović te pojasnio da izvode jedan dio "Srebreničkog inferna" i "Lane tosu" ("Prokleti bili").

Oratorij 'Srebrenički inferno' prvi put je izveden 2003. godine prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen-obilježje i mezarje. Otad se izvodi svake godine, na dan obilježavanja godišnjice genocida i ukopa posmrtnih ostataka identificiranih srebreničkih žrtava. Tekst je napisao pjesnik Džemaludin Latić, a komponirao Đelo Jusić.

Harović je istakao da je Đelo Jusić napisao tako melanholičnu muziku da ne postoji osoba na svijetu koja neće osjetiti tugu u sebi.

Naglasio je da će nastaviti tradiciju i obilježavati taj teški trenutak u Srebrenici svake godine.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.