14.7.2020. 21:04
0
Odobren novac: Kreće uspostava izolatorija u krugu Opće bolnice
Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, prihvaćena je inicijativa Zavoda za javno zdravstvo KS za izdvajanje sredstava iz budžeta radi realizacije prve faze rekonstrukcije i adaptacije prostorija objekta bivšeg Armijskog medicinskog centra, u krugu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", za potrebe izolatorija.


Riječ je o objektu koji je odlukom Vlade FBiH od 2. jula ove godine dodijeljen Zavodu za javno zdravstvo KS.

Kako je saopćeno iz Vlade KS, zbirni prijedlog utroška sredstava Ministarstvo finansija će dostaviti Vladi KS na usvajanje.

Prof. dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS, kazala je da su ove aktivnosti inicirane kako bi se spremno djelovalo i na vrijeme ispoštovale procedure nabavki s ciljem uređenja prostora budućeg izolatorija, koji će u slučaju potrebe biti stavljen u funkciju za potrebe liječenja oboljelih od koronavirusa.

"U objektu bivšeg Armijskog medicinskog centra moguće je osposobiti 60 do 80 smještajnih - posteljnih mjesta. Prvom fazom radova predviđeno je čišćenje objekta, te izvođenje građevinsko-molerskih, instalaterskih i drugih radova koji su preduslov i koji će prethoditi narednoj fazi, a to je opremanje izolatorija neophodnom medicinskom opremom", saopćeno je.

Istaknuto je da objekt zadovoljava sve standarde za potrebe zbrinjavanja oboljelih od zaraznih bolesti.

Pilav je poručila da je ovaj posao moguće završiti do septembra.

"Neovisno od važnosti osiguranja odgovarajućih smještajnih kapaciteta što će biti završeno na način i u roku kako je navedeno, najbolji način borbe protiv epidemije za cjelokupnu zajednicu zapravo je preventivno i odgovorno djelovanje svakog pojedinca, u smislu korištenja zaštitnih maski, održavanja fizičke distance kao i primjene ostalih higijensko-epidemioloških preporuka i mjera", naglasila je prof. Pilav.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.