14.7.2020. 22:07
0
BiH nije odgovorila na diskriminaciju: Državljani Hrvatske i dalje bez ograničenja ulaze u BiH
Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku kojom se omogućava ulazak i boravak u BiH državljanima zemalja članica Evropske unije i zemalja članica Šengenskog sporazuma, kao i strancima koji posjeduju višekratnu šengensku vizu ili vizu zemalja Evropske unije ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama Evropske unije i šengenskog područja, pod uslovom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na virus SARS-Kov-2, ne stariju od 48 časova od trenutka ulaska. Odluka će se primjenjivati od 16. jula 2020. godine.

No, uprkos činjenici što su I Hrvati državljani EU državljani Republike Hrvatske izuzeti su te oni ulaze u skladu sa ranije donesenom Odlukom o propisivanju dododatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, kada im je omogućen ulazak u BiH zajedno sa državljanima Srbije i Crne Gore.

Vijeće ministara ovim činom zaboravilo je diskriminciju koju je Hrvatska načinila sram bh. građana. Naime, ulazak Bosnaca i Hercegovaca u Hrvatsku, tretira se kao ulazak osoba iz trećih zemalja. Međutim postoje i državljani BiH koji mogu u Hrvatsku bez ograničenja.

Ukoliko ste državljanin BiH i posjedujete samo bh. pasoš, a trenutno želite ići u Hrvatsku, morate pri ulasku u ovu zemlju imati negativan PCR test ili ići u četrnaestodnevnu izolaciju. Međutim ukoliko ste državljanin BiH i pored bh. pasoša posjedujete hrvatsku putovnicu niste podložni ovim ograničenjima.

Ova odluka države Hrvatske naišla je na mnogobrojne reakcije kako društvene tako i političke javnosti u BiH. No, odgovor zvanične politike nije stigao u vidu recipročnih mjera.
Opizicione stranke među kojima i SDP ranije su ustvrdili da se „radi se o neutemeljenom jednostranom potezu na koji institucije Bosne i Hercegovine moraju reagovati hitro i oštro i u najmanju ruku uvesti recipročne mjere.“ 



(Patria)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.