15.7.2020. 20:07
0
Sarajevo: S obzirom na slabo nošenje maski Krizni štab ponovio naredbu
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donio je ranije Naredbu kojom nalaže obavezno korištenje zaštitnih maski za lice u zatvorenim prostorima, ali i na nekim otvorenim, javnim mjestima.

S obzirom na to da je utvrđeno da ranije donesene naredbe u vezi sa obavezom nošenja zaštitnih maski u Kantonu Sarajevo građani ne poštuju, iz Kriznog štaba su željeli još jednom potcrtati gdje su to maske obavezne i za koga.

Pacijentima i njihovoj pratnji se nalaže da prilikom ulaska i boravka u zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo, obavezno i kontinuirano nose zaštitne maske (ne odnosi se na hospitalizirane pacijente).

Nalaže se zaposlenicima javnih i privatnih gerontoloških centara kao i drugih socijalnih ustanova koje zbrinjavaju osobe kojima je potrebna stalna briga i pomoć, da kontinuirano nose zaštitne maske tokom rada. Službene osobe koje tokom obavljanja svojih radnih zadataka posjećuju socijalne ustanove iz odredbe tačke 2. ove naredbe, obavezni su da tokom ulaska i kontakta sa korisnicima i zaposlenicima socijalnih ustanova kontinuirano nose zaštitnu masku.

Nalaže se svim zaposlenicima u javnom-gradskom saobraćaju na području Kantona Sarajevo, taksi vozilima kao i putnicima da obavezno tokom vožnje kontinurano nose zaštitne maske.

Prodavci i kupci na otvorenim pijacama također obavezno moraju kontinuirano nositi zaštitne maske, naređeno je iz Kriznog štaba.

Zaposlenici u objektima trgovačke i uslužne djelatnosti, kao i kupci/posjetioci za vrijeme boravka u istim obavezno moraju nositi zaštitne maske.

Nalaže se svim zaposlenicima u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt sa gostima ili sudjeluju u posluživanju pripreme hrane i pića da obavezno nose zaštitne maske.

Zaposlenicima fakulteta i akademija, kao i studentima se nalaže obavezno kontinuirano nošenje zaštitne maske tokom trajanja ispita i drugih aktivnosti na fakultetima i akademijama.

Posjetitelji javnih skupova na otvorenom u Kantonu Sarajevo, ukoliko nije moguće obezbijediti propisanu distancu od najmanje dva metra, obavezno kontinuirano nošenje zaštitne maske. Na javnim skupovima u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje zaštitnih maski sve vrijeme trajanja skupa.

Postupanje u suprotnosti sa mjerama iz ove Naredbe predstavlja kršenje odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH i povlači sve zakonom propisane sankcije protiv prekršilaca.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.