16.7.2020. 13:14
0
Stigla nam nova donacija od EU: Dobili smo novih 28 respiratora i 20 ultrazvučnih aparata
Medicinsku opremu koju je donirala Evropska unija za potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19 danas je uručio će šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković.

Vrijednost opreme iznosi oko 1,3 miliona eura i uključuje 28 visokokvalitetnih respiratora, 20 ultrazvučnih aparata i 2.000 pulsnih oksimetara, koji će biti distribuirani medicinskim ustanovama širom BiH.

Kako je istakao ambasador Sattler ušli smo u peti mjesec borbe protiv koronavirusa i on nam je pokazao da se svako može zaraziti i da ne poznaje granice.

Prema njegovim riječima, EU je najveći trgovinski partner BiH, kao i najveći investitor. 

"Radit ću vrlo naporno kako bi pomoć nastavila stizati u BiH. Ostajemo uz Vas i građane ove zemlje. BiH je na putu ka EU, unazad 15 godina taj proces bio je spor, ali svjedočimo novoj energiji. Primjer izbora u Mostaru to dokazuje. Iskoristit ću priliku da se zahvalim našim partnerima, a prije svega UNDP-u. Posebna čast mi je da nam se danas pridružila ministrica Bisera Turković koja je jako angažirana na evropskom putu", poručio je Satler.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zahvalila se Delegaciji Evropske unije.

"Velika su podrška u danima opasnosti. Ambasador Satler je neko ko čini jako mnogo za BiH. Zahvalni smo na tome. Zahvalni smo i UNDP-u, ovo za nas znači mnogo i daje nam znak da smo mi neko ko se ozbiljno razmatra da budemo punopravni član EU. Mnogo toga je učinjeno, a treba iskoristiti ovaj momentum i mislim da ćemo moći ispuniti 14 prioriteta", kazala je Turković.

Dodala je da se radi o vrlo kvalitetnoj opremi, možda i najboljoj koja se sada može naći na tržištu. 

Razvojni program UN-a je tu da pomogne, poručila je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera.

Odgovarajući na pitanje o praćenju donacija koje stižu u BiH, Satler je kazao da EU prati gdje se raspoređuje pomoć.

"Posljednjih sedmica vidimo napredak. Usvojen je budžet na Predstavničkom domu, očekujemo usvajanje i na Domu naroda Parlamenta BiH. To će omogućiti CIK-u da održe izbore do kraja ove godine. Drugi dobar znak je i podrška za imenovanje novog ministra sigurnosti. BiH mora imati ministra sigurnosti posebno u ovim vremenima, a uzimajući u obzir i migrantsku krizu", kazao je Satler.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.