18.7.2020. 10:21
0
Petar Ivancov o novom ustavu Rusije: Država i porodica prioritet, a u njemu je i Bog
Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov poručio je da su izmjene Ustava Ruske Federacije, usvojene na referendumu od 25. juna do 1. jula, bile potrebne da bi se on uskladio sa trenutnim stanjem obnovljenog ruskog društva, a prvi put se pominje bog kao ideal i vjera.

U kolumni za "Glas Srpske" Ivancov objašnjava da je prethodni Ustav Rusije donesen 1993. godine, kada se zemlja suočavala sa ozbiljnom ekonomskom i društveno-političkom krizom, a amandmani za koje su građani glasali odražavaju progres postignut u ruskom društvu proteklih godina.

Ivancov navodi da je javna rasprava o nacrtu novih amandmana u Rusiji počela u januaru, da je predloženo 206 amandmana koji obuhvataju pitanja državne strukture, funkcionisanja državnih organa, državne bezbjednosti, društveno-ekonomskog razvoja, zdravstvene zaštite, nauke, kulture, itd.

Nova verzija Ustava, ističe Ivancov, propisuje društveno orijentisanu prirodu ruske države. Između ostalog, tamo su se našli garancija minimalne plate, indeksacija penzija, pristupačna i visokokvalitetna medicina. Novi Osnovni zakon sadrži blok garancija tradicionalnih porodičnih vrijednosti.

"Brak se propisuje kao zajednica muškarca i žene, a djeca kao prioritet državne politike. Prema amandmanima, država obezbjeđuje prioritet porodičnog vaspitanja. NJihovo značenje je da se zaštiti porodica kao temelj zdravog društva", navodi Ivancov.

On pojašnjava da se prvi put se u Ustavu pojavilo spominjanje boga kao ideala i vjere koju su prenijeli preci, a njegova poenta leži u poštovanju tradicija u Rusiji koje se prenose s generacije na generaciju, ali istovremeno Rusija ostaje sekularna država.

Važan blok amandmana na Ustav je očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa Rusije, kao i zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Nisu dozvoljene akcije otuđenja dijela ruske teritorije.

Rusija prepoznaje sebe kao nasljednika Sovjetskog Saveza i država koje su mu prethodile, a Uvođenjem ovog amandmana Rusija je prvi put proglasila vjekovni kontinuitet stavljajući tačku na odricanje od svoje prošlosti, što se više puta dešavalo tokom historije.

Ustav uključuje i amandman o zaštiti ruske istorije.

Uvedeno je i očuvanje prirodnog bogatstva zemlje, jer Ustav iz 1993. nije sadržavao klauzulu koja kaže da svi prirodni resursi pripadaju državi, kao i smanjenje uticaja na životnu sredinu, odgovoran odnos prema životinjskom svijetu.

Amandman koji reguliše međudržavne odnose, a postao je predmet kritike oponenata Rusije, kaže da ako su odluke međudržavnih tijela donesene na osnovu odredaba međunarodnih ugovora, a suprotne su Ustavu Ruske Federacije, onda one ne podliježu izvršenju u Ruskoj Federaciji.

"Ovaj amandman ne znači da Rusija neće ispunjavati svoje međunarodne obaveze ili da će kršiti međunarodno pravo, kao što neki pokušavaju da predstave. Taj amandman istovremeno čini Rusiju suverenom državom", napominje Ivancov.

O amandmanu u vezi sa predsjedničkim mandatom, Ivancov ističe da se čini sasvim logično da se Vladimiru Putinu pruži prilika za ponovnu kandidaturu s obzirom na njegovu ogromnu popularnost u ruskom društvu.

Jedna od izmjena je zabrana dvojnog državljanstva i računa u stranim bankama za određene kategorije funkcionera, uključujući šefa države, a proširena su i ovlašćenja Državne Dume i Savjeta Federacije u vršenju parlamentarne kontrole.

Glasanje o usvajanju amandmana na Ustav Ruske Federacije završeno je 1. jula. Većina glasača, njih 77,92 posto je podržala usvajanje amandmana, 21,27 posto je bilo protiv, a ukupna izlaznost je iznosila 67,97 posto.
 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.